Studiu

Berea ajută la prevenirea pietrelor la rinichi



Băută în cantități moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formării pietrelor în rinichi. Foto: IMAGESOURCE
Băută în cantități moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formării pietrelor în rinichi. Foto: IMAGESOURCE

Berea poate contribui la prevenirea apariției pietrelor la rinichi, consumul moderat reducând cu până la 21 la sută riscul apariției calculilor renali, potrivit unui studiu realizat de către Departamentul de Nutriție al Școlii Publice de Sănătate Harvard.
Potrivit studiului, citat de reprezentanții Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, bărbații care consumă bere în cantități moderate prezintă un risc cu 21 la sută mai redus de a avea pietre la rinichi, datorită efectului diuretic și conținutului mare de apă din bere.
„Cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu în care au verificat relația dintre 21 de băuturi diferite și riscul de apariție al pietrelor la rinichi (…). Dintre toate băuturile studiate, berea s-a dovedit a fi cea mai utilă în prevenirea apariției pietrelor la rinichi, consumul moderat de bere reducând cu până la 21 la sută riscul apariției calculilor renali”, se arată în comunicatul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, remis, miercuri, agenției MEDIAFAX.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 45.289 bărbați, cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, care nu aveau pietre la rinichi și nici nu au avut vreodată, pe durata a șase ani.
„Băută în cantități moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formării depozitelor de calciu în rinichi. Aceste depozite de calciu amestecate cu săruri și alte minerale se transformă în cele din urmă în pietre localizate la nivelul rinichilor”, susține președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, Corina Zugravu.