Studiu

Beneficiile vitaminei D ar putea fi doar un mit



Beneficiile vitaminei D ar putea fi doar un mit
Beneficiile vitaminei D ar putea fi doar un mit

Vitamina D, considerată mult timp o armă puternică împotriva cancerului, are o influență prea mică în prevenirea acestei maladii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.
Vitaminei solare i s-au atribuit calități de prevenire a cancerului, de întărire a oaselor și de reducere a riscurilor de maladii cardiace și diabet.
Dar un studiu care s-a desfășurat pe parcursul a zece ani, la care au participat 17.000 de bărbați și femei, a scos la iveală faptul că vitamina D nu are calitatea de a preveni orice tip de cancer. Persoanele care aveau în organism un nivel ridicat de vitamina D prezentau la fel de multe riscuri de a muri de cancer ca și voluntarii care aveau un nivel mai scăzut din acest element.
Singurul beneficiu demonstrat a fost protecția împotriva cancerului la colon. Experții în oncologie, care au realizat acest studiu la cererea guvernului american, au indicat faptul că nu se cunosc încă foarte multe în ceea ce privește beneficiile și limitarea utilizării vitaminei D în prevenirea sau tratarea bolilor menționate.
După zece ani de la debutul studiului, 536 de persoane au murit din cauza unui cancer (pulmonar, mamar etc.). Analizele realizate de Institutul național de oncologie din Maryland nu au descoperit nici o asociere între riscul de deces provocat de un cancer și vitamina D.
Totuși, persoanele care aveau un nivel ridicat de vitamina D prezentau cu 72% mai puține riscuri de a muri din cauza cancerului la colon. Acest tip de cancer ucide anual, numai în Marea Britanie, 16.000 de persoane. Doar cancerul pulmonar face mai multe victime decât această maladie.
Un studiu recent apărut în Marea Britanie a sugerat că, anual, 30.000 de cazuri de cancer la colon sau mamar ar putea fi prevenite, dacă britanicii ar sta mai mult la soare.
Surse. Vitamina D se găsește în alimente, precum peștele gras – somon, macrou, ton –, dar este formată și de organism, dacă pielea este expusă la soare.
Specialiștii de la Oficiul pentru suplimente alimentare din Statele Unite au declarat: „Medicii și publicul nu ar trebui să presupună că vitamina D este un element magic și să o consume în cantități mari”. „Se impun studii urgente atât asupra beneficiilor cât și a efectelor secundare ale vitaminei”, au mai spus aceștia.
În Marea Britanie, Food Standards Agency (agenția de control al medicamentelor și alimentelor) este de părere că toată lumea trebuie să păstreze un nivel echilibrat al vitaminei D în organism, preluată atât din alimentație cât și din expunerea la soare.
Se recomandă ca femeile însărcinate și cele care alăptează să ia zilnic o doză de 0,01 miligrame de vitamina D.



Recomandări