Până acum, proaspetele mămici primeau indicația de a-și alăpta copiii timp de cel puțin șase luni, pentru a preveni apariția alergiilor, aversiunea față de mâncare și chiar obezitatea.
Rezultatele unui studiu recent sugerează însă că bebelușii pot primi alimente solide cu cel puțin opt săptămâni înainte de „limita” celor șase luni.
O echipă de oameni de știință de la Institutul pentru Sănătatea Copiilor din cadrul University College London a pus la îndoială recomandările formulate în 2001 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), recomandări prin care femeile primeau indicația de a alăpta șase luni pentru ca după aceea să introducă fără probleme alimentele solide în dieta bebelușilor.
Potrivit OMS, obiectivul era acela de a reduce alergiile alimentare și riscul de apariție a gastroenteritei la nou-născuți. Experții care au efectuat acest studiu sub îndrumarea unui medic pediatru susțin însă că politica OMS a făcut mai mult rău decât bine întrucât, ca urmare a respectării recomandărilor, bebelușii au fost supuși unui risc semnificativ mai mare de a suferi alergii și de a avea carențe de fier. În plus, potrivit cercetătorilor de la institutul londonez, alimentația formată exclusiv din lapte ar putea provoca o reticență a copiilor de a mânca alimente cu gust amărui, dar care sunt benefice pentru sănătate, lucru care ar putea duce la apariția obezității mai târziu în timpul vieții. Prin urmare, s-a sugerat modificarea politicii OMS.
Janet Fyle, reprezentanta Colegiului Britanic al Moașelor, a declarat însă că modificarea recomandărilor oficiale ar fi „un pas înapoi făcut în beneficiul industriei producătoare de mâncare pentru bebeluși”. Potrivit lui Fyle, există dovezi de necontestat că laptele matern aduce bebelușilor beneficii pentru întreaga viață.
Pe de altă parte, foarte mulți specialiști în neonatologie au declarat rezultatele studiului drept „oportune”, considerând că aceste sfaturi pot fi urmate instinctiv de către mame, fără a se simți vinovate că nu au acționat potrivit recomandărilor oficiale.