Studiu

Băuturile răcoritoare dulci contribuie la creșterea tensiunii arteriale



Tensiunea arterială crește direct proporțional cu fiecare doză de băutură răcoritoare cu zahăr consumată zilnic Foto: PROFIMEDIA
Tensiunea arterială crește direct proporțional cu fiecare doză de băutură răcoritoare cu zahăr consumată zilnic Foto: PROFIMEDIA

Persoanele care consumă zilnic o cantitate mai mare de 355 de mililitri de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr se pot confrunta cu o creștere a tensiunii arteriale, potrivit unui studiu apărut în Hypertension și publicat de bbc.co.uk.
Cercetătorii spun că tensiunea arterială crește direct proporțional cu fiecare doză de băutură răcoritoare cu zahăr consumată zilnic.
Se pare că limita maximă zilnică este de 355 de mililitri de băutură îndulcită cu zahăr, atât în cazul sucurilor acidulate cât și al celor fără acid, potrivit rezultatelor unui studiu – realizat de cercetători britanici și americani – la care au participat 2.500 de voluntari.
Băuturile răcoritoare light nu au același efect
Mecanismul care provoacă creșterea tensiunii arteriale nu este încă unul clar, dar specialiștii cred că excesul de zahăr din sânge afectează activitatea vaselor sangvine și nivelul de sare din organism.
Băuturile răcoritoare light nu par a pune astfel de probleme.
În patru ocazii separate, participanții la studiu, cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani, au fost rugați să scrie ce au mâncat în precedentele 24 de ore, să facă o analiză de urină și să indice nivelul tensiunii arteriale.
Astfel, persoanele care beau zilnic mai mult de o doză de băutură răcoritoare îndulcită cu zahăr consumau cu circa 397 de calorii mai mult decât ceilalți.
Pentru fiecare doză suplimentară de suc, valoarea sistolică a tensiunii sângelui creștea, în medie cu 1,6 mm coloană de mercur iar cea diastolică, cu 0,8 mm col Hg.
Efect potențat și de consumul mare de sare
Totodată legătura dintre băuturile îndulcite cu zahăr și hipertensiune era mai puternic în cazul persoanelor care consumau și multă sare.
La nivel general, persoanele care consumau multe băuturi îndulcite cu zahăr păreau a avea o dietă alimentară mai puțin sănătoasă și o greutate peste medie, comparativ cu ceilalți. Însă chiar și după ce au fost luați în considerare factori precum greutatea și înălțimea, nivelul tensiunii arteriale era tot ridicat.
Hipertensiunea arterială este un factor de risc cardiac. Astfel, persoanele cu o tensiune arterială de 135 mm col Hg cu 805 mm col Hg prezintă de două ori mai multe riscuri de a suferi un infarct sau accident cerebral față de o persoană cu o tensiune arterială de 115 mm col Hg cu 75 mm col Hg.