Cercetătorii confirmă

Băuturile probiotice au efecte benefice asupra organismului



Alimentele probiotice, consumate regulat de milioane de persoane, pentru îmbunătățirea digestiei și a stării generale de sănătate, au efecte reale asupra organismului prin echilibrarea bacteriilor din stomac și metabolizarea grăsimilor.
Utilizarea alimentelor probiotice – băuturi, iaurturi, pudre, capsule – a stârnit multe controverse, unii specialiști spunând că acestea conțin o cantitate prea mică de bacterii pentru a avea vreun efect asupra organismului.
Noul studiu, realizat de cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra, indică faptul că alimentele probioticele au un impact clar asupra organismului, pentru că echilibrează bacteriile din stomac și metabolizează grăsimile.
„Unii spun că alimentele probioticele nu pot modifica flora microbiană din stomac, pentru că, dacă într-un iaurt există cel puțin un miliard de bacterii, în stomac se găsesc sute de trilioane, deci e ca și cum ai face o frecție la picior de lemn”, a declarat profesorul Jeremy Nicholson, unul dintre autorii studiului.
„Studiul nostru demonstrează că probioticele au efecte. Încercăm încă să înțelegem ce înseamnă acest lucru în termenii stării de sănătate generală, dar ni s-a confirmat deja că introducerea bacteriilor prietenoase poate modifica dinamica întregii populații de bacterii din stomac”, a adăugat acesta.
Studiul, publicat în Molecular Systems Biology, a mai demonstrat că fiecare tip de bacterii probiotice influențează în mod diferit organismul.
Studii pro și contra.
Studii anterioare au sugerat că alimentele probioticele pot contribui la prevenirea unor maladii, precum colitele, la protejarea copiilor împotriva alergiilor și chiar la reducerea cancerului la colon.
Aceste alimente pot fi în mod particular benefice pentru persoanele în vârstă, crescând nivelul de bacterii prietenoase, care tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă.
În plus, ele sunt de mare ajutor pentru persoanele care fac tratamente cu antibiotice, pentru că medicamentele distrug bacteriile prietenoase din stomac.
Alte studii, însă, aruncă dubii în privința beneficiilor probioticelor, considerate a nu fi de prea mare ajutor. În plus, la fabricarea unor astfel de produse se utilizează mari cantități de zahăr pentru a le face mai gustoase, unele fiind chiar mai dulci decât o băutură de tip Cola.
Bacteria prietenoasă.
Tubul digestiv constituie ambientul a milioane de microorganisme, unele dintre ele având un rol foarte important în menținerea sănătății. Așa-numita “bacterie prietenoasă” din intestine ajută la limitarea creșterii microorganismelor nedorite, inclusiv a creșterii ciupercilor și a drojdiei. De asemenea, ajută în procesul digestiv și la reglarea tranzitului intestinal, la scăderea colesterolului și asigurarea necesarului de vitamina B.



Recomandări

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu