Băuturile dulci sporesc riscul de declanșare a cancerului de pancreas



Foto: I LOVE IMAGES
Foto: I LOVE IMAGES

Consumul a două sticle de băuturi dulci pe săptămâni crește riscul de declanșare a cancerului pancreatic, din cauza aportului mare de zahăr în sânge, potrivit unui studiu din revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, editată de American Association for Cancer Research, informează AFP.
Spre deosebire de precedentele studii din acest domeniu, efectuate pe voluntari europeni sau americani, noul studiu s-a concentrat asupra asiaticilor, pe un eșantion de 60.000 de persoane din Singapore.
Interesul oamenilor de știință a fost motivat de faptul că, în opinia lor, stilul de viață al locuitorilor de pe continentul asiatic devine tot mai occidental.
Participanții la acest studiu care obișnuiau să consume cel puțin două sticle de băuturi dulci pe săptămână erau în majoritate bărbați tineri, care nu făceau sport, fumători, consumatori de alcool și adepți ai unui regim alimentar bogat în calorii.
Cercetătorii au încercat să stabilească diverse legături între descoperirile lor și alte elemente de alimentație asociate cu cancerul de pancreas, precum consumul de carne roșie.
„Bănuim că zahărul este vinovatul principal, însă nu putem să o dovedim cu certitudine”, a explicat Mark Pereira, cercetător la Universitatea Minnesota din Statele Unite, unul dintre autorii studiului. El a precizat, totodată, că acest studiu nu a luat în calcul toate tipurile de băuturi dulci prezente pe piață.
Cancerul pancreatic este tipul de cancer cu cea mai rapidă evoluție la adulți, mai puțin de 5% dintre pacienți reușind să trăiască cinci ani de la diagnosticare.