Băuturile carbogazoase dietetice cresc riscul de accident vascular cu 61%



Persoanele care beau în fiecare zi băuturi carbogazoase dietetice (light) se confruntă cu un risc de accident vascular cu 61% mai mare comparativ cu persoanele care nu consumă deloc astfel de băuturi, potrivit unui studiu publicat miercuri în Statele Unite ale Americii, informează AFP.
Acest studiu a fost efectuat pe un eșantion de 2.564 de persoane din New York, în cadrul unui proiect științific intitulat Northern Manhattan Study (NOMAS), și a fost coordonat de Hannah Gardener, epidemiolog la facultatea de medicină din cadrul Universității Miami din statul american Florida.
Studiul a fost prezentat în cadrul Conferinței internaționale anuale organizată de American Stroke Association în această săptămână la Los Angeles.
Participanții au precizat la începutul studiului cantitatea și tipul de băuturi carbogazoase dietetice pe care le consumau în fiecare zi.
În funcție de răspunsurile lor, voluntarii au fost grupați în șapte categorii – de la cei care nu consumau niciodată băuturi carbogazoase dietetice la cei care beau cu moderație (de la 1 doză la 6 doze pe săptămână) și până la cei care beau zilnic (cel puțin o doză pe zi).
De-a lungul unei perioade de monitorizare de peste nouă ani, în grupul voluntarilor au avut loc 559 de accidente vasculare, inclusiv atacuri cerebrale ischemice (provocate de un cheag de sânge) și hemoragice (provocate de ruptura peretelui unui vas de sânge).
Marii consumatori de băuturi carbogazoase dietetice prezintă un risc de accident vascular cu 61% mai mare față de celelalte categorii de consumatori.
Autorii studiului au ținut cont de vârsta, sexul și originea etnică a participanților, ca și de alți factori importanți – fumatul, stilul de viață (activ sau sedentar), consumul de alcool și regimul alimentar.