Persoanele care consumă zilnic cel puțin două băuturi acidulate dietetice, cu îndulcitori artificiali, prezintă un risc dublu de a se îmbolnăvi mai devreme de insuficiență renală, potrivit unui studiu american citat de dailymail.co.uk.
Cercetarea a fost făcută de specialiști de la Brigham and Women’s Hospital, o instituție de învățământ asociată Universității Harvard, în rândul a 3.000 de femei. Luând în calcul factori precum vârsta, tensiunea arterială, diagnosticul de diabet zaharat sau maladii cardiovasculare, dependența de fumat, specialiștii au demonstrat că riscul de a suferi de insuficiență renală în urma consumului regulat de sucuri dietetice este de două ori mai mare.
Potrivit doctorului Julie Lin, care a coordonat studiul, este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina legătura dintre îndulcitorii artificiali și deteriorarea mai rapidă a funcției renale.
Toate participantele la studiu erau femei caucaziene. Cercetătorii au precizat că nu știu dacă descoperirea lor s-ar aplica și bărbaților sau persoanelor de altă rasă.
Un purtător de cuvânt al American Beverage Association a amintit că diabetul zaharat și hipertensiunea arterială sunt principalele cauze ale degradării funcției renale, „nu consumul de sucuri dietetice”. El a spus că nu poate să comenteze rezultatul studiului până nu va fi confirmat de alți specialiști și nu va apărea într-o publicație științifică.