Un exemplu emoționant de solidaritate umană a fost dat, în aceste zile, de toți cei care au telefonat sau au venit la redacția ziarului „Monitorul de Suceava” pentru a-l ajuta pe Ioan Ghimiș, suceveanul care mai avea nevoie de 350 de lei pentru a-și repara proteza care îi înlocuiește piciorul drept, pierdut în urma unui accident de tren, la vârsta de 14 ani.
Prima persoană care ne-a contactat a fost o tânără femeie de afaceri, Elena Ihnatiuc, proprietara firmei Abenor Interim, care a oferit 600 de lei, sumă ce acoperă integral costul reparației, de 500 de lei. Apoi a venit Leonard Breabăn, de la firma de pază și protecție NGGS, cu 350 de lei, pe care i-a lăsat pentru familia Ghimiș, după ce l-am informat că banii pentru reparația protezei au fost deja donați. La fel au procedat toți ceilalți care au telefonat marți și miercuri, spunând că acești oameni necăjiți dar onești oricum au nevoie de ajutor.
O familie de pensionari dintr-o comună suceveană a venit cu 300 de lei, alt pensionar cu 50 de lei, altul cu 100 de lei. Câțiva oameni de afaceri au contribuit și ei cu sume cuprinse între 100 și 400 de lei.
Au fost români din Franța, Austria, Spania și Italia care ne-au cerut numărul de telefon al lui Ioan Ghimiș, care l-au contactat deja și îl vor ajuta în mod direct, fie cu bani, fie cu rechizite și alte lucruri necesare la școală pentru fiica sa, elevă la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, clasa de vioară.
Ioan Ghimiș: „Le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat. Nu am cuvinte să vă spun ce simt”
Cu vocea gâtuită de emoție, Ioan Ghimeș ne-a spus că a fost vizitat de „o doamnă din Suceava”, care i-a dus fetiței dulciuri, alimente, alte lucruri strict necesare, dar și „o rochiță și pantofi cum n-am crezut că o să aibă vreodată fetița mea”. „Când am văzut eticheta am amețit. Numai rochița a costat 2,5 milioane de lei vechi! Doamna a spus că o să-i mai aducă și alte lucruri copilului”, a spus Ioan Ghimiș.
Ieri dimineață, la sugestia lui, ca nu cumva să avem vreun dubiu în privința folosirii banilor, am fost împreună la firma care se ocupă de proteze și am achitat costul reparației. Altă parte din banii strânși a fost utilizată pentru a plăti cheltuielile de întreținere pentru luna decembrie, 300 de lei. A fost singura restanță la întreținere, de regulă plătește lună de lună pentru că altfel suma devine prea mare și nu mai reușește să o achite.
Restul de bani, plus sumele care s-au mai adăugat ieri și, poate, astăzi, vor fi folosiți de familia Ghimiș cum crede de cuviință. „Le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat. Nu știu, nu am cuvinte să vă spun ce simt, mai ales că nici nu mă așteptam ca, după ce se acoperă suma care îmi mai trebuia pentru reparație, oamenii să dorească să mă mai ajute”, ne-a declarat Ioan Ghimiș.
Familia Ghimiș nu are probleme cu alcoolul sau drogurile, nu face scandal și nu se numără printre chiriașii cu probleme ai municipalității. Locuiește într-o locuință socială și are un venit lunar format din indemnizația de persoană cu handicap de grad II, de 234 de lei, și alocația copilului de 40 de lei. Speră ca de anul viitor venitul familiei să crească și cu o bursă de merit pentru rezultatele la învățătură ale copilului.