Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine”



Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine"
Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine"

Balmoșului mușcelean, Bogdan Gîlculescu, unul dintre cei mai pătimași gurmeți din prima ceta de scaun a Țării Românești, îi spune: „fondue roumaine”, „alintându-l” și, în același timp, relevând superbul arc în timp și spațiu între ciobanii din Carpați și păstorii din Alpi.
Respectând regulile oricărui fondue din Alpi, și balmoșul ciobanilor din Muscel se face din trei feluri de brânză. Mai precis, din brânză de burduf, telemea de oaie proaspătă și urdă grasă de oaie, căreia i se mai adaugă și ceva unt de oaie, ingredient pe care, din păcate, nu-l găsim decât la stână sau, cel mult, în locurile unde ciobanii își desfac produsele. Se face mai întâi un cir.
Citește articolul integral pe Antena satelor



Recomandări