Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea numărului accidentelor rutiere în România și cere explicații ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, în legătură cu absența politicilor preventive în domeniul circulației rutiere pe drumurile publice. Balan i-a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Interne prin care solicită o situație cu privire la sancțiunile aplicate de polițiști în primul semestru al anului administratorilor drumurilor publice pentru absența marcajelor și semnalizărilor rutiere, precum și pentru gropile apărute în stratul asfaltic sau alte obstacole care amenință siguranța circulației, în condițiile în care aceste aspecte reprezintă o cauză importantă a accidentelor rutiere. Balan a arătat că, potrivit legii, lucrătorii poliției rutiere sunt obligați să sancționeze administratorii drumurilor publice pentru aceste deficiențe. ”Potrivit legii, lucrătorii poliției sunt obligați să poarte uniforma cu însemne și înscrisuri distinctive. Vă rog să precizați dacă agreați și tolerați situațiile în care lucrătorii poliției rutiere constată și aplică sancțiuni fără să poarte uniforme. Vă rog să precizați dacă agreați și tolerați situațiile în care șefii ierarhici țin sub presiune lucrătorii poliției rutiere, prin impunerea așa-numitelor «norme de amenzi»? Având în vedere vechimea parcului auto național, precum și numărul mare de autovehicule înmatriculate în exteriorul țării, vă rog să precizați dacă, în colaborare cu Registrul Auto Român, s-au întreprins verificări privind starea tehnică a autovehiculelor. Vă rog să prezentați ce campanii de prevenție în domeniul siguranței circulației pe drumurile publice ați derulat, la nivel național, în prima parte a anului 2017”, i-a mai solicitat deputatul Balan ministrului Carmen Daniela Dan.
”Din păcate, nu am remarcat ca la nivelul Ministerului Afacerilor Interne să existe preocupări reale în domeniul prevenției”
Parlamentarul liberal crede că printr-o activitate de prevenție bine gândită și pusă în practică numărul infracțiunilor ar scădea. ”Din păcate, nu am remarcat ca la nivelul Ministerului Afacerilor Interne să existe preocupări reale în domeniul prevenției, fie că vorbim despre infracționalitate, fie că vorbim despre siguranța cetățeanului, fie că vorbim despre siguranța circulației pe drumurile publice. În legătură cu acest ultim aspect, singurele acțiuni întreprinse de lucrătorii poliției rutiere sunt legate de aplicarea de sancțiuni contravenționale, ca urmare a așa-numitelor «norme de amenzi» pe care le dau șefii ierarhici. Această așa-zis politică și-a demonstrat deja perfecta ineficacitate: numărul de accidente rutiere înregistrate în România este în continuare unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. A nu se înțelege greșit. Contravenientul trebuie să suporte consecințele faptelor sale. Însă cred cu toată puterea că sarcina principală a lucrătorilor poliției rutiere trebuie să fie legată de cu totul alte rezultate, și anume: cât mai mulți conducători auto care se conformează voluntar și respectă regulile de circulație, cât mai puține accidente rutiere soldate cu victime sau pagube materiale, tot mai multă siguranță în circulația pe drumurile publice”, a mai spus Ioan Balan.