Reguli

Băișanu vrea o reglementare mai strictă în vânzarea produselor de carne care conțin mai mult de 5% produse vegetale



Deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu
Deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu

Deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu, a inițiat un proiect de lege prin care vrea să reglementeze comercializarea produselor alimentare care conțin o proporție mai mică de 95% de origine animală. Alexandru Băișanu a explicat că această inițiativă face referire la denumirile asociate produselor de origine animală ce nu pot fi utilizate pentru comercializarea produselor alimentare care conțin o proporție mai mică de 95% de origine animală. „Astfel, printr-o practică de marketing neconformă realității mezelurile vegetariene sunt impuse consumatorului. De asemenea, produsele alimentare care conțin o proporție mai mică de 95% de origine animală nu pot fi utilizate pentru comercializare”, a arătat deputatul ALDE de Suceava.
El a subliniat că proiectul de lege pe care l-a inițiat își propune să interzică anumite practici de marketing înșelătoare pentru consumatori, care asociază termeni pentru produsele de friptură, mușchiuleț file, șuncă, bacon, cârnați, pate de ficat, produse lactate, mezeluri (salam, parizer) și altele, în care sunt nu numai, sau deloc, compuși din carne. El a adăugat că propunerea legislativă se referă și la denumirile referitoare la produsele de origine animală, în special lapte, smântână sau brânză. „Suntem expuși zilnic la alimente care ne îmbolnăvesc încet, dar sigur. Părinții cumpără produse alimentare pentru sandviciurile copiilor, diabeticii le iau pentru că sunt «slabe», deci de «regim», fără să știe că mai mult rău își fac, iar noi, toți, le mâncăm pentru că sunt «bune». Ele nu sunt altceva decât bombe cu ceas. Practic, din rețeta originală care conținea carne de bună calitate și condiment natural s-a ajuns la cu totul altceva”, a declarat Alexandru Băișanu. El a atras atenția asupra faptului că mai mult de 90% din mezelurile de pe piață conțin ca materie de bază, contrar realității, puțină carne și multă proteină vegetală din soia și gelatină din șorici.
„Masa astfel obținută se mai injectează cu apă și săruri pentru a-i crește volumul și greutatea. Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în România nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredientele corecte. Pentru a lua decizia corectă de cumpărare a produselor din carne, consumatorii nu au altă opțiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora, aceștia așteptându-se ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului”, a spus Băișanu. Proiectul propus de Băișanu prevedere că denumirile asociate produselor de origine animală nu pot fi utilizate pentru comercializarea acelor produse care conțin o proporție mai mică de 95% de origine animală.



Recomandări

Șeful DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc: Exportăm grâu și cumpărăm biscuiți, importurile de carne de porc, produse de panificație și lactate depășesc 3 miliarde de euro

Șeful DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc: Exportăm grâu și cumpărăm biscuiți, importurile de carne de porc, produse de panificație și lactate depășesc 3 miliarde de euro

Monitorizare atentă a comerțului cu carne de porc. Controale pentru prevenirea răspândirii pestei porcine și a infectărilor cu trichină

Monitorizare atentă a comerțului cu carne de porc. Controale pentru prevenirea răspândirii pestei porcine și a infectărilor cu trichină