Rețetă de post

Baclava



Ingrediente (pentru 6-8 persoane):
375g nucă zdrobită, 150 g migdale tăiate mărunt, jumătate linguriță scorțișoară pisată, 1 lingură zahăr foarte fin, 2 linguri margarină topită, 1-2 linguri ulei de măsline, 16 foi pentru plăcintă (aluat de foitaj).
Pentru sirop:
1 ceașcă zahăr, 2/3 ceașcă apă, 3 cuișoare întregi, 3 lingurițe zeamă de lămîie.
Instrucțiuni:
1) Într-un castron punem nuca, migdalele, scorțișoara și zahărul, amestecăm bine și împărțim în trei părți egale.
2) Așezăm o foaie de plăcintă pe fundul unei tăvi unse cu ulei. În mod similar așezăm încă trei foi.
3) Presărăm o porție de nucă și migdale, peste care așezăm alte 4 foi pe care le ungem și presărăm a doua porție de nucă și migdale.
4) La fel procedăm în continuare și cu a treia porție de umplutură, peste care punem ultimul strat de foi unse cu grăsime.
5) Tăiem aluatul de-a lungul, în 4 fîșii (pînă la stratul de pe fundul tăvii, care nu se taie) și băgăm baclavaua în cuptor la un foc potrivit timp de 30 min.
6) Între timp pregătim siropul. Punem ingredientele într-o crăticioară și se lasă să dea în clocot, apoi facem focul mai mic și se fierbe circa 10 minute, fără să se amestece deloc.
7) Peste prăjitura fierbinte turnăm siropul rece și lăsăm să se răcească.
8 ) După ce s-a răcit tăiem baclavaua în pătrate.
Cum preparăm foile pentru baclava:
Ingrediente:
500 g faină, 3 linguri ulei, 1 pahar cu apă caldă, 1 linguriță sare, 1 lingură zeamă de lămîie (facultativ).
Instrucțiuni:
1) Cernem făina și facem o adîncitură în mijloc, punem pe rînd sarea, uleiul, zeama de lămîie și apa caldă puțin cîte puțin, atît cît este necesar să se obțină un aluat tare.
2) Împărțim aluatul în 12 mingiuțe, pe care le dăm prin făină și le lăsăm să stea 30 de minute acoperite cu un șervet curat.
3) Deschidem cîte 3 mingiuțe de mărimea unei farfurioare, pe care le așezăm una peste alta, ungînd interioarele cu ulei.
4) Le pliem în formă de plic, ungînd de fiecare dată interioarele. Așa procedăm și cu celelalte mingiuțe.
5) Fiecare plic se deschide într-o foaie de mărimea formei. Așternem 2 foi sub și 2 peste umplutură, ungîndu-se bine cu ulei.
Această foaie poate fi folosită și la alte preparate, cu umplutură dulce sau sărată. (www.moldova.org)