Avocații suceveni vor fi, începând de astăzi, 13 februarie, în grevă japoneză. Practic, ei se raliază colegilor din țară, care au demarat această formă de protest pe rând, începând de luni.
Liviu Mihai, decanul Baroului de Avocați Suceava, a arătat că au fost informate toate structurile de Parchet de pe raza Parchetului Curții de Apel din județ, dar și toate instanțele de judecată de pe raza Curții de Apel din județul Suceava. De asemenea, au fost informați și reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava și structurile din municipii și orașe.
„În fața refuzului Ministerului Justiției de a renegocia Protocolul privind asistența judiciară din oficiu, avocații din Baroul Suceava se vor solidariza cu celelalte barouri în privința desfășurării unor acțiuni de protest. Începând cu data de 13 februarie 2019, membrilor Baroului Suceava li s-a recomandat să se prezinte în fața instanțelor de judecată, a organelor de cercetare și a organelor de urmărire penală purtând o banderolă albă pe braț. În funcție de evoluția evenimentelor, Consiliul Baroului Suceava urmează să stabilească o eventuală altă modalitate de continuare a protestului. Ne exprimăm regretul că am ajuns în postura de a protesta în acest fel, însă sperăm că vom reuși să trezim interesul factorilor decizionali pentru a renegocia Protocolul cu Ministerul Justiției și Ministerul Public din România în privința asistenței judiciare din oficiu, în scopul eliminării oricăror disfuncționalități”, se arată în comunicatul remis de Liviu Mihai, decanul Baroului de Avocați Suceava.
Practic, prin acest tip de protest, activitatea nu va fi perturbată în nici un fel, asta dacă nu se va trece la un alt tip de acțiune.
Ce solicită avocații și ce le-a răspuns ministrul Justiției
Avocații au câteva cereri punctuale, pe care le-au și comunicat Ministerului Justiției. Mai exact, avocații doresc majorarea onorariilor cuvenite pentru prestarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală: – Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor.
De asemenea, solicită eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.
În replică, ministrul Justiției Tudorel Toader a scris duminică pe Facebook: „Înțelegând faptul că se apropie alegerile la avocați, înțelegând și faptul că unii au intrat în campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului că avocații nu și-au precizat/reconsiderat poziția!”.