Avem neuroni specializați pentru fiecare tip de gust



Creierul are neuroni specializați pentru fiecare dintre cele cinci categorii de gust – sărat, amar, acru, dulce și umami -, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, care ar trebui să pună capăt anilor de dezbateri despre cum percepe creierul gustul, informează bbc.com.
Studiul cercetătorilor de la Universitatea Columbia, publicat în revista Nature, a arătat că „senzorii” de pe limbă pentru fiecare gust au un omolog în creier, iar savanții speră ca rezultatele cercetării vor ajuta la rezolvarea problemelor bătrânilor care își pierd simțul gustului.
Afirmația potrivit căreia gustul dulce este perceput doar cu vârful limbii este falsă. Fiecare dintre cele circa 8.000 de papile gustative aflate pe toată suprafața limbii este capabilă să simtă toate cele cinci gusturi. Fiecare papilă are însă celule specializate pentru fiecare dintre gusturi: sărat, amar, acru, dulce și umami.
În momentul în care detectează un semnal, aceste celule trimit un mesaj către creier. Până acum, modalitatea în care creierul prelucrează aceste mesaje a fost mult discutată.
Cercetătorii de la Universitatea Columbia au modificat niște șoareci astfel încât neuronii responsabili de gust să devină fluorescenți când sunt activați. Apoi au urmărit cu ajutorul instrumentelor de analiză regiunile din creier responsabile cu gustul.
Șoarecii au fost apoi hrăniți cu o serie de substanțe chimice pentru a declanșa senzorii de pe limbă pentru fiecare dintre cele cinci gusturi, în timp ce savanții monitorizau răspunsul creierului.
Cercetătorii au descoperit o conexiune directă și specializată între limbă și creier.
„Celulele sunt bine reglate pentru fiecare gust în parte, astfel că există o potrivire foarte frumoasă între celulele din limbă și semnalul pe care îl reprezintă în creier”, a declarat profesorul Charles Zuker pentru BBC News.
Descoperirea neagă ideea că celulele nervoase din creier reacționează la gusturi multiple.
„În cazul persoanelor în vârstă, acestea nu se mai bucură atunci când mănâncă, nici nu vă dați seama cât de rea este această situație. Credem că are o legătură cu celulele papilelor gustative de pe limbă”, a spus Zuker.
Celule sușă din limbă produc noi celule sensibile la gust la fiecare două săptămâni, dar acest proces devine din ce în ce mai greoi pe măsură ce organismul îmbătrânește.
„Descoperirile ne oferă o abordare nouă privind posibila rezolvare a acestei probleme, pentru că ne oferă o înțelegere clară a modului de funcționare, astfel că vom putea găsi moduri de îmbunătățire a acestei funcții”, a mai spus profesorul Zuker.
Una dintre metode ar putea presupune creșterea capacității de reacție a celulelor pentru ca acestea să trimită un semnal mai puternic către creier.
Bogdan Enache
Sursa: Mediafax



Recomandări

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”