Un autocar plin cu suceveni care mergeau în Italia a fost reținut la Graz, în Austria. Oamenii și-au exprimat revolta pentru faptul că transportatorul i-a ținut pe scaunele din autocar timp de mai multe ore, fără să le ofere nici o explicație. Autocarul a fost sechestrat din cauza problemelor tehnice pe care austriecii le-au descoperit la mijlocul de transport al firmei sucevene.
„Patronii acestei firme nu au luat nici un fel de măsură. Pasagerii așteaptă în autocarul sechestrat pe scaune fără a beneficia de nici un serviciu sau vreo informație de continuarea traseului. Vă rugăm să ne dați o mână de ajutor”, este strigătul de disperare trimis de unul dintre „prizonierii” autocarului aparținând firmei Megatrans din Suceava.
De cealaltă parte, Vasile Dutcă, administratorul firmei Megatrans, îi acuză atât pe austrieci pentru această situație, dar și pe reprezentanții statului nostru, care îi lasă pe români de izbeliște, fără a le oferi ajutor în caz de nevoie.
„Am sunat la Ambasadă, la Consulatul României, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă. Zilnic se întâmplă astfel de lucruri în Austria, și nu e prima dată când suntem ținuți în trafic câte 2-3 ore fără să ni se spună nimic, în timp ce polițiștii austrieci râd de noi”, a spus Vasile Dutcă.
Administratorul firmei sucevene este de părere că totul este o conspirație și că, chiar dacă a cerut un autocar pentru a duce oamenii la un spațiu de cazare, a fost refuzat. În plus, austriecii au venit cu mare întârziere să tracteze autocarul, iar în service i s-ar fi spus că nu sunt piesele necesare pentru a repara defecțiunile.
„Nu-i adevărat că nu am avut grijă de oameni. Chiar acum (n.a. – în jurul orei 15.00) i-am dus pe oameni la un market și le-am luat câte un sandwich și apă de băut. Mai aștept două-trei ore și dacă nu sunt finalizate reparațiile închiriez un alt autocar și îi aduc înapoi în țară. Le plătesc despăgubiri și asta este”, a mai arătat Vasile Dutcă.
Ce a uitat să spună administratorul firmei Megatrans sunt obligațiile pe care le au transportatorii internaționali de persoane în baza unui regulament european pe care trebuie să-l respecte toată lumea. Și anume că dacă în termen de 18 ore nu s-au remediat defecțiunile mijlocului de transport, proprietarul are obligația de a aduce un alt autocar sau de a-i caza pe călători într-o pensiune sau într-un hotel. De asemenea, în acest interval, călătorii trebuie să primească hrană și apă. Cei care nu sunt mulțumiți de modul cum au fost tratați pot cere și despăgubiri.