În weekend

Au apărut primele cazuri de hipotermie și degerături la Spitalul Suceava



Primul pacient cu hipotermie și degerături din acest sezon a fost înregistrat în weekend la Spitalul Județean de Urgență. Este vorba de un caz social, un bărbat de 45 ani, Vasile C., din localitatea Mitocu Dragomirnei, care a fost internat sâmbătă în această unitate sanitară, cu probleme de sănătate cauzate de frig. Bărbatul a fost diagnosticat cu hipotermie severă și degerături ușoare și medii, de gradele I și II, la ambele picioare. Având în vedere starea critică în care se afla, Vasile C. a fost dus direct în secția de Reanimare, unde medicii au reușit să-l stabilizeze. Ieri, bărbatul care suferă și de etilism cronic a fost transferat în secția Medicală.
Hipotermia este o afecțiune în care temperatura corpului scade sub 35 grade Celsius. Odată cu scăderea temperaturii, pielea devine rece și palidă, ritmul respirațiilor încetinește, iar pulsul devine lent și neregulat. Dacă expunerea la frig continuă apar slăbiciunea, lipsa de coordonare, somnolența, lipsa de îndemânare și dificultăți de vorbire (sub 32 grade Celsius). În cazul în care temperatura corpului scade și mai mult, persoana intră în comă și apoi în stop cardio-respirator.
Recomandările medicilor
Medicii atrag atenția asupra amenințărilor iernii, arătând că expunerea îndelungată la frig este foarte periculoasă atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele bolnave, și îndeosebi extremele de vârstă, respectiv bătrânii și copiii. Doctorii recomandă populației să-și protejeze mâinile, picioarele, nasul și urechile, purtând încălțăminte și ciorapi călduroși, mănuși, fulare și căciuli, și să nu stea pe loc multă vreme, pe lângă hipotermie existând și riscul apariției degerăturilor.
În weekend, la Spitalul Județean de Urgență Suceava au ajuns și alte victime ale iernii. Nu mai puțin de 46 de persoane au solicitat îngrijiri medicale la această unitate sanitară, după ce au alunecat și au căzut pe gheața formată pe străzi și trotuare. Pacienții, printre care se regăsesc atât adulți, cât și copii, au suferit entorse, contuzii și fracturi, au constatat medicii, însă doar patru au avut nevoie de internare. Este vorba de doi minori și doi vârstnici, care au fost spitalizați la Chirurgie Infantilă și respectiv Ortopedie, după ce și-au rupt oasele pe gheața formată sub stratul de zăpadă.
Numărul celor care ajung la Spitalul Județean de Urgență Suceava din cauza gheții de pe străzi și trotuare este tot mai mare. Recordul a fost înregistrat în weekend, de cei 46 de ghinioniști, dacă avem în vedere că pe tot parcursul săptămânii medicii au înregistrat cam tot atâtea cazuri. Mai exact, de luni, de când a căzut prima ninsoare, și până vineri, în medie câte zece oameni s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor cu diverse traumatisme provocate de căzăturile pe gheață: vineri – 12, joi – șase persoane, miercuri – 18, marți – 11, iar luni – 7, arată statisticile unității sanitare.



Recomandări

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale

Noile doctorițe de la Oncologia Spitalului Clinic din Suceava sunt dr. Alexandra Pușcașu, dr. Diana Lavinia Pricope și dr. Andreea Obreja

Noile doctorițe de la Oncologia Spitalului Clinic din Suceava sunt dr. Alexandra Pușcașu, dr. Diana Lavinia Pricope și dr. Andreea Obreja