Atracția față de alimentele de tip fast food a apărut în urmă cu două milioane de ani, când strămoșul omului modern a dezvoltat un gust special pentru hrană bogată în calorii, pentru a satisface nevoile energetice ale creierului aflat în plină creștere, informează dailymail.co.uk.
Potrivit cercetătorilor, dorința de a mânca alimente grase, bogate în sare sau zahăr, datează de două milioane de ani, dintr-o perioadă în care creierul omului a crescut rapid în dimensiune.
Pentru a satisface nevoile energetice mari ale creierului aflat în plină creștere, omul a dezvoltat o preferință pentru alimentele bogate în calorii. Dar, conform cercetătorilor, reprezentanții genului Homo – strămoșii direcți ai omului modern – au reușit să-și păstreze silueta datorită faptului că erau nevoiți să își caute hrana.
„În timp ce rudele noastre masive, cimpanzeii, gorilele și urangutanii, pot trăi cu frunze și fructe, oamenii trebuie să consume carne sau alte alimente bogate în calorii pentru a susține cererile metabolismului. Pentru a obține diete de calitate superioară, strămoșii noștri erau nevoiți să caute hrană pe suprafețe mai mari decât cele în care trăiesc rudele noastre primate, consumând astfel mai multă energie”, a declarat cercetătorul William Leonard.
Omul secolului XXI a păstrat preferința pentru dulciuri și aceeași dimensiune a creierului. Dar, acesta nu face mult sport, fiind expus riscurilor obezității, hipertensiunii arteriale, maladiilor cardiace și diabetului, potrivit American Association for Advancement of Science.
„Gândiți-vă la strămoșii noștri. Vânătorii se mișcau circa opt mile pe zi pentru a face rost de hrană. În schimb, noi putem să ridicăm receptorul telefonului și ne vine mâncarea la ușă. Reducerea energiei consumate zilnic este asociată cu modul de viață modern și este un factor major în creșterea numărului persoanelor beze în lume”, a precizat Leonard, antropolog la Northwestern University din SUA.
„Suntem, din multe puncte de vedere, victimele succesului evoluției”, a mai subliniat acesta.
Conform antropologului, doi dintre factorii cel mai adesea citați în cazul creșterii ratei obezității sunt disponibilitatea produselor cu un conținut caloric mare și un nivel ridicat de grăsimi și creșterea porțiilor de mâncare.
Pe de altă parte, Peter Ungar, antropolog la University of Arkansas din SUA, a declarat că istoria sugerează oamenilor să mănânce cu moderație. „La începutul agriculturii, când oamenii au început să domesticească animale și să cultive pământul, starea sănătății s-a înrăutățit simțitor. Înălțimea medie a scăzut, acesta fiind un semnal al apariției cazurilor de malnutriție și boli asociate acesteia”, a precizat Ungar.
Antropologul a precizat că starea sănătății omului s-a înrăutățit în timp din cauza faptului că a scăzut varietatea alimentelor pe care le consumăm.
„Ceea ce ar trebui să facem este să nu ne concentrăm pe aceleași tipuri de mâncare”, a precizat Ungar.