Ministerului Sănătății Publice recomandă populației o alimentație cât mai echilibrată în perioada Sărbătorilor de iarnă, precizând că alimentele greu digerabile, mai ales cele preparate din carne de porc și consumul excesiv de alcool pot crea mari probleme de sănătate.
„După analizarea cazurilor înregistrate de medici cu ocazia Crăciunului, specialiștii spun că organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, cârnați, caltaboș, slănină; tobă și altele. Carnea trebuie să fie verificată, din punct de vedere sanitar –veterinar, întrucât există pericolul apariției trichinelozei. Aceste preparate trebuie consumate cu moderație și, în nici un caz, la masa de seară. Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, copate sau pe grătar”, a comunicat, vineri, Ministerul Sănătății Publice.
Prin conținutul crescut în zahăr, grăsimi și chiar sare, dulciurile și produsele de patiserie reprezintă factori de risc care pot agrava starea de sănătate a bolnavilor cu diabet zaharat, hipertensiunea arterială și obezitate și, din acest motiv, consumul acestor alimente trebuie limitat. O atenție mărită trebuie acordată consumului exagerat de alcool.
Medici recomandă ca în perioada sărbătorilor de iarnă, alimentația să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minim 300g), fructe (min. 450g), lapte și derivate (500ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie să fie de minim 1500 ml pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanție afișat pe ambalaj. Pentru ca organismul să funcționeze bine, pe lângă o alimentație cât mai echilibrată, este recomandat exercițiul fizic de cel puțin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, exercițiile de înviorare, alergat, schi, patinaj, etc. Persoanele cu afecțiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanți pentru a evita agravarea stării de sănătate și luarea unor măsuri profilactice suplimentare.