Medicii avertizează că excesul de mâncare și băuturi alcoolice din această perioadă îi poate costa destul de scump pe imprudenți, riscurile fiind reprezentate de acutizarea afecțiunilor preexistente sau apariția altora noi. Festinul de Paște ar putea avea repercusiuni grave în special asupra celor care au ținut post îndelungat, spune dr. Irina Badrajan, adăugând că alimentația nerațională și consumul exagerat de alcool pot determina internarea în spital.
Una peste alta, chiar și cei perfect sănătoși sunt sfătuiți să nu-și umple prea des farfuria sau paharul, fiind de evitat mâncărurile grase și prăjelile, care pot da de furcă și unui organism rezistent. Pentru a preveni astfel de situații, de multe ori dramatice, medicul sucevean ne recomandă să nu mâncăm repede și mult, oricât de tentante ar fi bunătățile de pe mesele festive, să evităm alimentele care nu ne fac bine și, în special, consumul exagerat de băuturi alcoolice.
Aparatul digestiv și sistemul nervos, în pericol
„Sărbătorile pascale sunt un prilej de a fi împreună cu familia în jurul unei mese încărcate cu bucate tradiționale, cum ar ouă roșii, pască, cozonac, miel, prăjituri, maioneze, toate foarte bune, dar în același timp și foarte grele pentru digestie, mai ales în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni digestive. Această bogăție alimentară survine după un post de șapte săptămâni în care s-au consumat alimente ușoare, s-a evitat alcoolul, iar mesele au conținut cantități mici de mâncare. Ca atare, supraîncărcarea digestiei cu alimente foarte consistente, la care se adaugă o cantitate mai mare de alcool și prânzurile repetate, prin vizitele care se fac în această perioadă, pun în pericol atât aparatul digestiv, cât și sistemul nervos”, explică dr. Irina Badrajan.
Ce afecțiuni riscă cei care fac excese
Medicul arată că cel mai afectat de toate aceste excese va fi ficatul, care este supus unei activități exagerate și obligat să secrete cantități mari de bilă. Ca urmare, persoanele cu suferințe biliare, precum și cele care au scoasă vezicula biliară sunt și cele care aglomerează urgențele spitalelor și sălile de așteptare ale medicilor de familie. Nici cei care au alte boli digestive cum ar fi ulcerul duodenal, colita, colonul iritabil, pancreatita cronică, hepatita cronică nu sunt scutiți de necazuri. O altă urgență de temut este pancreatita acută, ca urmare a consumului exagerat de grăsimi combinat cu alcool și care, uneori, se poate solda cu deces.
Recomandări
Atenție la bunătățile de pe masa de Paște
