Pentru ca organismul să nu sufere dezechilibre nutriționale dieta de post trebuie să conțină toate elementele unei alimentații vegetariene echilibrate, este de părere nutriționistul Lygia Alexandrescu, lector la Facultatea de Educație Fizică și Sport din București.
Pentru perioada postului Crăciunului, nutriționistul recomandă credincioșilor practicanți să consume în primul rând cereale integrale: grâu, orez, porumb, secară, și produse vegetale de culoare verde închis: broccoli și spanac.
Meniul de post este bine să conțină și: fasole, cartofi, linte, mazăre, conopidă, năut, nuci, alune, semințe de susan, floarea-soarelui, dovleac.
Specialista mai recomandă și consumul de produse din soia precum: pateul de soia, tofu și laptele de soia.
Conform Lygiei Alexandrescu, cerealele sunt categoria de alimente care ar trebui să constituie baza dietei vegetariene deoarece furnizează energie și sunt o sursă de glucide, fibre, fier și vitamina B.
După perioada postului, nutriționistul avertizează că trebuie ponderat consumul de alimente, precum și felul în care sunt combinate diferite feluri de mâncare pentru a se evita disconfortul gastrointestinal.
Pentru aceasta, este bine ca mâncărurile de Crăciun să fie servite distanțat la cel puțin o oră, deoarece în acest fel stomacul are timpul necesar digestiei, înainte de a se introduce o nouă cantitate de mâncare în organism. Aceasta este principala măsură de prevenție împotriva indigestiei, în opinia nutriționistului. Medicul recomandă ca meniurile să fie compuse din gustări ușoare.
Este de evitat consumul în exces a băuturilor de tipul sucului de portocale sau de roșii și a condimentelor. Toate aceste produse favorizează indigestia. Apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei în cantități mici și destul de des pentru a menține sistemul digestiv activ și pentru a evita deshidratarea care încetinește metabolismul. Băuturile carbogazoase dulci trebuie consumate ponderat în timpul mesei și chiar și după masa pentru a se evita balonarea.
(sursa: www.ziare.com)