Atelierul de creație „Micii Meșteșugari”, organizat de Muzeul Bucovinei în incinta Muzeului Satului Bucovinean de pe platoul Cetății de Scaun a Sucevei, se află în cea de-a doua săptămână de activitate.
Ajuns la cea de-a XVII-a ediție, Atelierul „Micii Meșteșugari”, adresat copiilor cu înclinații artistice, reunește în acest an, în cele cinci ateliere creative, peste o sută de copii din Suceava și din împrejurimi, dar și copii veniți în vacanță la bunici din alte județe ale țării.
Cele cinci ateliere, care vor funcționa până pe data de 19 iulie a.c., amenajate în casele din muzeul în aer liber, sunt axate pe olărit/modelaj în lut (coordonat de meșterul popular Carmen Cristea), prelucrarea artistică a lemnului (coordonat de meșterul cioplitor Florin Cramariuc), pictură icoane pe sticlă (coordonat de artista plastică Oana Moruz), tapiserie/confecții textile (coordonat de prof. Petronela Rusu) și încondeiere ouă (coordonat de meșterul încondeietor Celica Nistor).
23 de învățăcei care deprind meșteșugul modelării lutului și o „pată de culoare” din Coreea de Sud
În Casa-atelier Marginea, 23 de învățăcei deprind meșteșugul modelării lutului sub îndrumarea ceramistei Carmen Cristea. Dacă în prima săptămână s-a lucrat la roata olarului, în aceste zile se realizează mici obiecte decorative din lut (medalioane, plachete, mărgele) pe care copiii le decorează cu incizii reproducând diverse motive geometrice. Este, așa cum aflăm de la meșterul îndrumător, „atelierul cu cel mai mare număr de solicitanți, copii foarte buni, care au reușit să formeze o echipă din prima zi”.
Printre ei sunt copii care participă de 3-4 ani, majoritatea fiind din oraș, dar sunt și „navetiști” care vin de la Costâna sau Fălticeni.
„Pata de culoare” este… un adult, o sud-coreeancă, care vorbește bine românește. Chun Youri a învățat limba română la ea acasă, în facultate, continuând cu un curs de un an la București și lucrând un timp la Arad, ca traducător pentru o mare firmă. A aflat de atelier de pe internet, și-a manifestat dorința să participe și a primit un răspuns favorabil.
„Lucrul cu lutul e foarte relaxant și nu este nici o problemă dacă greșești pentru că se poate remodela”
Lucrările realizate din lut au fost expuse la soare, pentru uscare. Vor fi colorate apoi cu culori speciale (care înlocuiesc glazura) și vor fi arse în cuptorul ceramistei Carmen Cristea.
„Lucrul cu lutul – spune ea – e foarte relaxant și nu este nici o problemă dacă greșești pentru că se poate remodela”.
Motivele decorative de anul acesta vor fi cele specifice ceramicii de Cucuteni. Dar, deși se urmărește ca micii meșteri să urmeze tradiția, civilizația contemporană își manifestă din plin influența.
Copiii modelează din lut roboți și diverse mașinării, iar între semnele incizate pe medalioane se poate vedea semnul lui Batman.
La final, se va organiza o expoziție cu toate lucrările realizate pe parcursul perioadei de lucru.
Crestături pe diverse obiecte din lemn, scăunele, măști și ciomege ciobănești
În Casa Vicov, care are o plecătoare laterală în care se află o masă de lucru, s-au reunit, sub îndrumarea lui Florin Cramariuc, președintele Asociației Meșterilor Populari din Bucovina, peste 20 de mici meșteri cioplitori.
Florin Cramariuc, care tocmai s-a reîntors de la Târgul de Turism Bucovina, care s-a desfășurat în weekend la Constanța (târg la care a participat împreună cu zece membri ai asociației prezentând diverse produse meșteșugărești și efectuând demonstrații de lucru) îi învață pe copii să facă crestături pe diverse obiecte cioplite din lemn (linguri, sărărițe, cuierașe).
Învățăceii cu vârste mai mari vor face scăunele și vor ciopli măști și ciomege ciobănești. Sculele de lucru (cuțitașe, dălți) sunt foarte ascuțite și se lucrează cu multă atenție.
Se pictează icoane pe sticlă, se fac zgărdelnițe și păpuși și se încondeiază ouă cu ceară topită
Ceva mai încolo, în Casa Ostra, care are mai multe încăperi, funcționează atelierele de pictură pe sticlă, tapiserie/confecții textile și încondeiere ouă.
În atelierul de pictură pe sticlă din tinda casei, artista plastică Oana Moruz îi învață pe copii să picteze icoane.
S-au adus o mulțime de modele care sunt copiate cu tuș pe sticlă și sunt colorate cu tempera. Desenele trebuie să aibă o liniatură clară, care să contureze câmpurile ce urmează să fie umplute cu culoare.
Forfotă mare în încăperea vecină, în atelierul de tapiserie. Sub îndrumarea prof. Petronela Rusu se fac tapiserii mici, semne de carte, brățări, zgărdelnițe și păpuși cu costume populare.
Se taie, se coase, se împletește. În camera din partea opusă e liniște și miros de ceară topită. Meșterul încondeietor Celica Nistor trece prin dreptul fiecărui copil și urmărește cum lucrează. Modelele s-au făcut mai întâi pe hârtie, apoi sunt reproduse pe ouă cu chișița muiată în ceară topită. Până la prânz, când copiii au pauză de masă, în Muzeul Satului Bucovinean se lucrează intens.

