Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Suceava sărbătorește, astăzi, Ziua Pașaportului Românesc. Prima lege modernă în domeniu a fost în urmă cu102 ani, când prin Înaltul Decret Regal nr. 1758/19.03.1912 a fost promulgată Legea asupra pașapoartelor.
Într-un comunicat remis presei, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, face un istoric al pașaportului românesc. Astfel, acesta arată că documentul general de călătorie românesc denumit pașaport este menționat pentru prima dată în anul 1830, în Regulamentul Organic în Principatele Române, Țara Românească și Moldova, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste granițele Dunării și ale Imperiului Habsburgic. Ulterior, în 1920 au fost introduse pașapoartele diplomatice, iar în 1941 pașapoartele colective și cele de serviciu.
În anul 1948, activitatea de eliberare a pașapoartelor a revenit în exclusivitate Ministerului Afacerilor Interne și regimul sever al călătoriilor în străinătate a fost menținut până în decembrie 1989. Prin Decretul-Lege nr. 10 dinianuarie 1990 s-au liberalizat călătoriile cetățenilor români în străinătate și s-au desființat vizele.
Din ianuarie 2005, activitatea de pașapoarte a trecut în subordinea instituției prefectului.
Peste 11.000de suceveni și-au obținut pașapoartele la ambasadele și consulatele României în străinătate
Românii au câștigat o mai mare libertate de circulație de la data de 1 ianuarie 2007, de când cartea de identitate valabilă poate constitui document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene.
În ceea ce privește pașapoartele electronice, acestea sunt emise din decembrie 2008, iar din luna mai 2010 a fost introdusă în circulație generația a II-a a pașaportului simplu electronic românesc, document care se prezintă sub același format, însă cu elemente de siguranță superioare generației I.
Valabilitatea pașaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minori cu vârsta sub 12 ani – 3 ani. Termenul de eliberare este de 14 zile calendaristice, taxele fiind de 302 lei pentru documentele cu valabilitate 5 ani și 276 de lei pentru cele cu valabilitate 3 ani.
Din luna februarie 2010 se pot depune documente și obține pașapoarte electronice/temporare și la misiunile diplomatice ale României în străinătate, 11.245 de cetățeni din județul Suceava apelând la această soluție.
Persoanele care trebuie să călătorească urgent în străinătate și nu pot aștepta termenul de eliberare a unui pașaport simplu electronic pot depune concomitent/separat cerere pentru eliberarea unui pașaport simplu temporar.
Valabilitatea acestui document este de 12 luni, termenul de eliberare fiind între două ore și trei zile lucrătoare, taxele însumând 232 de lei.
„De la data de 23 noiembrie 2009, când sistemul de emitere a noilor tipuri de pașapoarte a fost introdus la Suceava, s-au primit și soluționat 57.647 de cereri pentru pașapoarte electronice (48% din totalul acestora) și 62.679 de cereri pentru pașapoarte temporare. Vreau să-i felicit, de Ziua Pașaportului Românesc, pe toți cei care își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Suceava, atât polițiști, cât și personal contractual”, se mai arată în comunicatul transmis de prefectul Sinescu.