– El închipuiește ajunarea de 40 de zile a proorocului Moise și ține pînă pe 24 decembrie
– În post nu se mănîncă carne, ouă, brînză și derivatele lor
– Sîmbăta și duminica este dezlegare la pește și preparatele din pește, ulei și vin
Astăzi începe Postul Nașterii Domnului sau Portul Crăciunului care ne dă putința curățirii trupești și sufletești și un bun prilej pentru spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine. El închipuiește ajunarea de 40 de zile a proorocului Moise precum și postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia așteptau venirea lui Mesia, cu post și cu rugăciune, așa se cuvine să aștepte creștinii și să întîmpine prin ajunare pe Cuvîntul lui Dumnezeu, născut din Fecioara Maria.
Acest post ține 40 de zile: de la 15 noiembrie la 24 decembrie. Lăsăm sec în seara Sf. Filip, la 14 noiembrie.
Postim de: carne, ouă și brînză.
Luni, miercuri și vineri mîncăm bucate fără ulei și fără vin.
Marți și joi se dezleagă undelemnul și vinul, iar sîmbăta și duminica dezlegare la pește, ulei și vin.
Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri prăznuim vre-un sfînt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (†), mîncăm ulei și bem vin; iar dacă va cădea hramul Bisericii sau o sărbătoare cu cruce roșie (†), atunci este dezlegare și la pește. Marți și joi mîncăm pește, ulei și bem vin cînd cade în aceste zile vre-un sfînt mare, hramul sau sărbătoare cu cruce roșie. În ziua de Ajun se mănîncă tocmai seara și anume: grîu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină, căci cu semințe a ajunat Daniel proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – nașterea lui Hristos. De Crăciun, în orice zi ar cădea, mîncăm dulce.
În post nu se oficiază cununii și botezuri.