Astăzi este Sfântul Grigorie Taumaturgul



Sf. Grigorie Taumaturgul
Sf. Grigorie Taumaturgul

Biserica Ortodoxă sărbătorește, astăzi, 17 noiembrie, pe Sfântul Grigorie Taumaturgul, Cuviosul Lazăr Zugravul, Sfântul Cuvios Zaharia, Cuvioșii Ghenadie și Maxim, Patriarhii Constantinopolului, și pe Cuvioșii Longhin, Iustin și Ghenadie din Mănăstirea Vatoped, Muntele Athos.
Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut în Neocezareea Pontului, aproape de Armenia, din părinți bogați. Sfântul Grigorie a trăit în timpul împăratului Aurelian (270-275). După moartea tatălui său, când Grigorie avea 14 ani, creșterea lui a rămas în grija mamei, care l-a trimis la dascăli de seamă, unde a învățat limba latină și arta oratoriei. În Alexandria, Grigorie și fratele său, Atinodor, au fost, timp de trei ani, ucenicii lui Origen (185-254). Tot aici, Grigorie a învățat medicina. După ce s-a convertit la creștinism și s-a botezat, s-a retras într-un loc pustiu. Pentru calitățile sale deosebite, Grigorie a fost ales și hirotonit episcop al Neocezareei.
În timpul persecuției împotriva creștinilor declanșate de împăratul Deciu (250-253), Sfântul Grigorie i-a sfătuit pe creștini să fugă și să se ascundă, ca nu cumva, înfricoșându-se de cruzimea chinurilor, să se lepede de credință. Pentru credința lui puternică și viața curată, Dumnezeu l-a înzestrat pe Sfântul Grigorie cu darul facerii de minuni și de aceea a primit numele de Taumaturgul, adică făcătorul de minuni. Nu se știe anul în care a murit (270 sau 27l), dar pe patul de moarte a zis: „Slavă lui Dumnezeu, că numai șaptesprezece creștini am aflat când am venit aici episcop, iar acum, când merg la Domnul, atâția necredincioși rămân, câți credincioși am aflat întâi!”.
Cuviosul Lazăr Zugravul
A trăit în timpul împăratului iconoclast Teofil. A venit din țara Cazarilor, de lângă Muntele Caucaz, unde se născuse, la Constantinopol și a intrat într-o mănăstire. Datorită talentului său artistic, în scurt timp a ajuns un pictor desăvârșit. În anul 829, împăratul Teofil a poruncit să fie uciși toți pictorii din împărăție. Astfel, Lazăr a fost supus supliciilor și întemnițat. Auzind de suferința lui Lazăr, împărăteasa Teodora a mijlocit pentru scăparea lui, fiind un pictor cunoscut și la curtea împărătească. Împăratul Mihail l-a trimis la Roma să ducă papei Benedict al III-lea mai multe daruri pentru biserica „Sfinții Apostoli” și se pare că acolo a și murit.
(Agenția de știri Basilica)



Recomandări

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului
Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului