12 asociații și fundații sucevene își exprimă dezacordul față de celebrarea Halloweenului în unitățile școlare și solicită interzicerea urgentă a activităților legate de Halloween, „activități care afectează pe termen lung sănătatea spirituală și morală a copiilor noștri, care contravin valorilor Neamului Românesc, valorilor credinței creștine și valorilor umane universale”.
ONG-rile au redactat o scrisoare deschisă adresată profesorilor din județ, cu titlul „Feriți copiii noștri de macabrul Halloween! Noi, părinții, suntem pentru frumos, bunătate, cuviință și inocență în educație”.
„Constatăm de mai mulți ani invazia macabră a unei sărbători păgâne în viața românilor. Consternarea noastră vine de la intruziunea ei în mediile cele mai neașteptate și mai nepotrivite cu putință. Este vorba desigur de celebrarea Halloweenului în marea majoritate a unităților de învățământ românești, fie în mod explicit, fie în mod camuflat în sărbători inventate ale toamnei, recoltei sau măștilor, utilizându-se pretexte convenabile pentru a se pune în scenă, parțial sau integral, pe față sau voalat, întreg tipicul legat de Halloween”, atrag atenția ONG-urile.
Potrivit acestora, copiii sunt încurajați să se deghizeze în vrăjitoare, fantome, draci, monștri, zombi, schelete, să impresioneze prin costume, măști și gestică, și să redea o lume a fricii și întunericului.
„Una din cele mai puternice metode de educație este imitarea. Prin joc de rol, prin asumarea interioară a unui model extern considerat ideal, intrând în pielea personajului imitat, copilul se contaminează de toate valorile implicite ale acestuia și face exercițiul sufletesc al devenirii spre aceste valori a căror întrupare este acel personaj”, se arată în scrisoare. În concluzie, „dacă personajele model sunt cele ce populează mitologia angoasantă a Halloweenului, atunci valorile asumate implicit de copii vor fi legate de urât, violență, groază, demonism, cruzime, vrăjitorie, tenebre, grotesc, valori ce sunt străine de educația firească din școlile românești, școli ce sunt născute în tinda bisericilor și care au promovat dintotdeauna valorile luminoase ale acestui neam creștin: bunătatea, cuviința, inocența, frumosul, speranța, mila, duioșia, dragostea, credința, curajul”.
Cele 12 asociații și fundații sucevene spun că mulți părinți și profesori au trecut în mod inexplicabil cu vederea aceste efecte ale celebrării Halloweenului de către copii, unii motivând desfășurarea acestor manifestări ca fiind pe placul copiilor.
Halloweenul în școală este imoral și ilegal
Legea Educației Naționale conține prevederi foarte clare privind păstrarea identității naționale și a valorilor culturale ale poporului român, în unitățile de învățământ fiind strict interzise activitățile care pun în pericol moralitatea și integritatea psihică și fizică a copiilor și cadrelor didactice.
Astfel, între principiile care guvernează învățământul preuniversitar și superior din România, se numără și „principiul asumării, promovării și păstrării identității naționale și a valorilor culturale ale poporului român”, amintesc ONG-urile care militează pentru interzicerea Halloweenului.
La art. 7, legea prevede că „în unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise activitățile care încalcă normele de moralitate și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic”.
„De asemenea, hotărârea de a organiza într-o școală evenimente precum cele mai sus menționate (mai ales în cazul în care există un dezacord scris al părinților, precum acesta ce îl citiți), se face vinovată de infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”, se mai arată în scrisoarea semnată de Asociația Părinților pentru Ora de Religie (APOR) Suceava, Asociația Bucovina Profundă, Asociația Familia Ortodoxă, Asociația Pro Vita Bucovina, Asociația Psaltichia, Asociația Kozacioc, Asociația Sfântul Ioan cel Nou Suceava, Asociația Culturală Sfântul Mitropolit Dosoftei, Fundația Umanitară Clopot, Fundația Pentru Oameni, Fundația Culturală IPAMIA și Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni Suceava.