Mai multe asociații susțin că agricultura ecologică și produsele „bio” protejează și nu contaminează consumatorii cu E.coli, bacteria neputând fi prezentă în astfel de produse întrucât folosirea fecalelor umane, în care se găsește bacteria, este interzisă la îngrășarea solului.
Asociația Interprofesională Bio, Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio România și Centrul Național de Teste Comparative arată, vineri, într-un comunicat de presă, că ar trebui supuse unor controale mai stricte din partea autorităților statului produsele alimentare ecologice, produsele convenționale și cele modificate genetic atât din producția internă, cât și cele provenite din importul intracomunitar și din țări terțe.
„Agricultura ecologică și adevăratele produse «bio» protejează și nu contaminează consumatorii cu E.coli. Toate produsele de origine vegetală, spre deosebire de produsele de origine animală, sunt sterile în interior. Este cunoscut faptul că bacteria Escherichia coli tulpina enterohemoragică (EHEC), ce provoacă diaree puternică și hemoragii intestinale și uneori chiar moartea la om, nu se poate afla decât accidental pe suprafața acestora, și nu în interiorul acestora. O simplă spălare sub un jet de apă le îndepărtează definitiv”, au precizat reprezentanții asociațiilor.
Specialiștii confirmă că bacteria se găsește preponderent în fecalele oamenilor și în bălegarul provenit de la bovine, dar acestea nu pot ajunge pe castraveții bio pentru că în agricultura ecologică nu se admit la certificare și sunt strict interzise folosirea fecalelor umane la îngrășarea solului și folosirea gunoiului de grajd incomplet fermentat, adică cel ce nu a trecut prin faza de auto-sterilizare, ce implică distrugerea tuturor bacteriilor, atunci când bălegarul ajunge la temperatura de peste 60 de grade C, au mai spus reprezentanții asociațiilor.
Alte argumente aduse de specialiștii în produse bio se referă la faptul că sistemul agriculturii ecologice este inspectat și certificat de către firme autorizate de Ministerul Agriculturii pentru verificarea respectării legislației în domeniu și că un principiu fundamental al agriculturii ecologice este trasabilitatea. Astfel, dacă există o problemă la un lot de produse ecologice certificate se pot identifica producătorii pe filiera de produs până la sămânță, datorită certificatelor ecologice ce însoțesc fiecare livrare de marfă.
„Dacă produsul importat, în cazul de față castraveții, ar fi provenit din agricultura ecologică, importatorul era obligat să prezinte un certificat specific produselor alimentare ecologice, prin care se stabilea cu certitudine originea și modalitatea de cultivare. Oricum, bacteria EHEC se află inevitabil și în mod accidental pe multe din legumele consumate de populația întregii planete, și numai în Germania. De exemplu, Institutul Robert Koch a raportat în anul 2001 un număr de 800 – 1.200 de îmbolnăviri cu E.coli în rândul populației”, se mai arată în comunicat.
Specialiștii atrag atenția că, indiferent de ce natură sunt alimentele, regulile de igienă trebuie respectate cu strictețe.
Autoritățile de sănătate publică și rețeaua de boli infecțioase supravegheză cazurile de boli diareice acute cu urme de sânge, chiar dacă în România nu a fost înregistrat niciun caz de infecție cu E.coli de tipul celei din Germania, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX consilierul ministrului Sănătății Geza Molnar.
„În România nu au fost semnalate cazuri de E.coli O104 de tipul celor din Germania. Nu există produse alimentare vegetale importate în această perioadă, nici din Germania și nici alte țări implicabile.Toate autoritățile de sănătate publică și rețeaua de boli infecțioase au fost atenționate, astfel că orice caz de boală diareică acută cu urme de sânge se investighează sub aspectul unei posibile relații cu Germania și nu numai”, a spus Geza Molnar, consilierul ministrului Sănătății.
Potrivit specialistului, calea de transmitere în cazul bolii diareice este fecal-orală.
El a precizat că Escherichia coli, bacilul coli, este prezent peste tot, și în mediu, și în intestinul animalelor și al oamenilor.
Ultimele buletine pe sistemul de alertă europeană arată clar că nu s-a găsit dovada că ar fi vorba despre castraveții dintr-o țară, deși pe respectivele alimente care se consumă în formă crudă s-au găsit E.coli enterohemoragic din care face parte și O104, a mai spus consilierul.
„Cercetările sunt în curs. Ceea ce este îngrijorător este faptul că acest episod durează deja de o lună, prea puțin probabil ca să fie vorba de un singur produs vegetal importat, pentru că într-o lună nu toată lumea se înghesuie pe un aliment. Al doilea fapt este că boala este preponderent întâlnită la femei adulte, peste 80 la sută având peste 18-20 de ani. Oricum, dovezile clare și demonstrabile nu se pot produce de la o zi la alta”, a adăugat medicul.
Comisia Europeană a anunțat miercuri seara că a anulat avertizarea lansată împotriva castraveților bio spanioli, suspectați că au provocat o contaminare potențial mortală cu bacteria E.coli.
Tulpina bacteriei responsabile de epidemia care a provocat deja 18 morți în Europa, dintre care majoritatea în Germania, este „deja cunoscută” la om, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în timp ce alți cercetători au afirmat contrariul, relatează AFP.
„Tulpina care a fost identificată în Germania este destul de rară, dar cunoscută la om”, a declarat o purtătoare de cuvânt a OMS, Fadela Chaib, în cadrul unei întâlniri cu presa.
Dar faptul că tulpina a fost identificată într-o epidemie constituie în schimb „o premieră”, a declarat ea. „Această tulpină a fost deja identificată în cazuri umane, dar nu în epidemii”, a insistat ea.
Douăsprezece țări au anunțat cazuri de contaminare cu bacteria e.coli enterohemoragică, a cărei origine rămâne necunoscută, potrivit OMS.