Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, prin directorul Crăița Buda Niga, a deschis la Judecătoria Suceava un proces prin care cere ca instanța să dispună evacuarea a 15 dintre chiriașii care stau în cele două cămine sociale din incinta unității de învățământ. Este vorba de chiriașii care au datoriile cele mai mari, cel puțin așa susține directorul unității de învățământ.
„S-au acumulat datorii exagerate, de ani de zile, astfel că ne-am hotărât să apelăm la instanța de judecată. Lucrurile nu mai pot continua așa, avem de plătit facturi mari la utilități, iar unii chiriași nu au plătit nimic de ani de zile. Dacă nu se vor face plățile restante, ultima soluție va fi evacuarea”, a precizat directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.
Aceasta a refuzat să precizeze care este debitul total restant de la chiriașii dați în judecată, însă a subliniat că toți au datorii mari.
De precizat că la mijlocul anului trecut, când Monitorul de Suceava a realizat un reportaj la fața locului, mulți dintre asistații social avea datorii de 16.000-18.000 de lei fiecare, adunate de trei-patru ani.
Un cămin pentru „sociali” și unul doar pentru elevi, propunerea conducerii colegiului
Un alt aspect foarte important este legat de dorința conducerii școlii de a separa locuințele sociale de elevi. În momentul de față, Căminul 2 al colegiului este ocupat în totalitate de cei cu venituri mici care au primit o locuință socială, însă în aceeași clădire sunt și trei săli în care se fac ore. În Căminul nr. 1 etajele superioare sunt ocupate de elevi care stau în regim de internat, însă, la parter, tot palierul este ocupat de asistați social. De precizat că spațiile sunt proprietatea Primăriei municipiului Suceava, care a oferit locuințe sociale în cele două cămine.
„Dorința noastră cea mai mare este să realizăm o separare între elevi și cei cu locuințe sociale. Facem un apel și către Primăria Suceava în acest sens, deoarece nu este normal ca elevii să împartă un spațiu cu cei care au locuințe sociale. Vrem ca doar Căminul 2 să rămână pentru locuințele sociale, iar Căminul 1 să revină în totalitate școlii”, a declarat Crăița Buda Niga, directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.
Trebuie amintit că în trecut au existat incidente între elevi ai liceului și persoane din locuințele sociale, unele destul de grave, care au fost agresiuni în toată regula. S-a ajuns inclusiv ca un elev să fie tăiat cu un cuțit după un conflict izbucnit între mai mulți elevi și unul dintre asistații social. O mare problemă este și cu mizeria care tronează în cele două cămine. Pe de altă parte, trebuie spus că sunt și „sociali” care nu au acumulat datorii semnificative și care au făcut investiții în modernizarea locuințelor în care stau.