La Poiana Stampeia avut loc duminică, 26 iulie, sfințirea locului unde va fi reconstruită biserica satului și punerea primei pietre la temelie la viitorul lăcaș de cult. La Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, au participat credincioșii din comună dar și din localitățile învecinate, inclusiv din județul Bistrița-Năsăud.
La intrarea în sat, ÎPS Pimen a fost așteptat de primarul localității, ing. Viluț Mezdrea, și de câțiva credincioși, drumul până la locul fostei biserici fiind parcurs cu o caleașcă, flancată de călăreți îmbrăcați în costume populare. După ce a fost întâmpinat de copiii care i-au oferit flori, de viceprimarul Elisei Todașcă, care i-a oferit pâine și sare, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, și de un sobor de preoți și diaconi.
În cadrul slujbei un tânăr absolvent al învățământului teologic a fost hirotonit preot, iar Corala “Andrei Mureșanu” din Bistrița-Năsăud, sub bagheta dirijorului prof. arhidiacon Cornel Pop, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, aducând credincioșilor momente de bucurie și înălțare sufletească.
Îndemnul la chiverniseală
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Pimen a adresat un cuvânt de învățătură în care a scos în evidență necesitatea de a chivernisi.
“Fel de fel de necazuri se abat în viața noastră și în viața acestei parohii. A ars biserica de lemn, Dumnezeu știe de ce. Nu putem judeca pe nimeni, dar tot mai multe incendii sunt la construcțiile de lemn. Bunicii dumneavoastră aveau la țară case de lemn, iarna făceau focul în sobă, coșul era în pod, iar fumul se ducea în pod să conserve dranița. Niciodată nu se întâmpla un incendiu pentru că ei curățau coșul și făceau focul cu grijă. Era mai multă grijă pentru bunurile acestea materiale, cu chiverniseală, cu bună administrare. Domnul primar, comitetul parohial, comuna întreagă doresc să se facă o nouă biserică. Se va face, puțin câte puțin, cu răbdare și cu cinste o nouă biserică. Banul dat să rămână pentru biserică și nu în alt loc pentru că biserică se face o dată la 100, chiar 200 de ani dacă e din zid. Noi suntem datori să ne rugăm lui Dumnezeu să ne binecuvânteze cu tot ceea ce știe el că ne este de folos”, a spus ÎPS Pimen.
Piatra de temelie a noii biserici, un eveniment nemuritor
După Sfânta Liturghie a avut loc o slujbă pentru ctitorii bisericii de lemn distruse în incendiu, trecuți la cele veșnice, după care a fost pusă prima piatră de temelie și a fost montată o cruce de lemn pe locul unde va fi Sfânta Masă din altarul bisericii, fiind sfințit și locul pe care se va ridica noua construcție.
Preotul paroh Domițian Tătaru a considerat punerea pietrei de temelie un eveniment care îi va ajuta pe cei din Poiana Stampei să ridice cât mai repede o nouă biserică.
“Este un eveniment dumnezeiesc, ceresc, nemuritor și de nădejde pentru viitor. 2015 a fost un an greu, în care Dumnezeu ne-a bătut. «Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat de acum și până în veac», așa cum ne-a învățat dreptul Iov, care a fost încercat în viața lui. Pilda lui rămâne pentru noi toți care pătimim în viața aceasta. Mulțumesc din toată inima ÎPS Pimen pentru că ne-a onorat invitația și a venit la noi pentru a sfinți piatra de temelie a noii biserici și dumneavoastră, cei care ați lăsat totul de-o parte și ați venit pentru a fi alături de noi”, a spus preotul Domițian Tătaru.
Istoricul bisericii de lemn din Poiana Stampei
Una dintre cele mai frumoase biserici din bazinul Dornelor a fost cuprinsă de flăcări în dimineața zilei de miercuri, 18 februarie 2015. Incendiul a cuprins în totalitate biserica ridicată între anii 1883-1885, când Bucovina era sub stăpânire austro-ungară. La vremea respectivă, când toate mănăstirile erau închise, nu se permitea zidirea de biserici. Câțiva săteni, auzind că prințul Rudolf urma să se căsătorească cu Ștefania de Belgia, au mers la Viena și au cerut aprobarea pentru zidirea acestei biserici care urma să fie închinată acestui eveniment. Pe lângă faptul că țăranii au obținut autorizația, curtea imperială a dăruit bisericii patru policandre din cristal, distruse în totalitate în incendiu.
Preotul Aurel Goraș, Protopop de Câmpulung Moldovenesc, ne-a declarat: “Atunci când o biserică este mistuită în totalitate de un incendiu devastator, biserică în care s-au închinat, s-au botezat, s-au cununat, s-a făcut slujba de prohodire pentru multe generații de credincioși, intervine un moment de descumpănire a obștii credincioșilor. Ceea ce este foarte semnificativ, dacă putem spune așa, astăzi ar fi trebuit să fie sfințirea vechii biserici unde, timp de patru ani, s-au făcut ample lucrări de restaurare și o reabilitare capitală. A venit incendiul, a distrus totul, oamenii s-au resemnat și au zis: «Dacă așa a îngăduit Dumnezeu, ne vom apuca să zidim altă biserică».
Astăzi s-a făcut punerea pietrei de temelie la viitoarea biserică. Cunoscând pe primarul și viceprimarul comunei, hărnicia acestor gospodari păstoriți de cei doi preoți din localitate, cred că acest lucru se va înfăptui într-un timp pe care noi îl sperăm cât mai apropiat. Bucuria acestor credincioși va fi deplină când vor avea o biserică spațioasă, frumoasă, în care să cinstească numele lui Dumnezeu”.
Până în prezent Comitetul de Inițiativă privind strângerea fondurilor și gestionarea lucrărilor pentru construirea unei noi biserici a realizat proiectul tehnic al viitoarei construcții și a strâns o parte din banii necesari pentru realizarea lucrărilor, urmând ca în câteva săptămâni pe șantierul viitoarei biserici să se lucreze deja.
Primarul Viluț Mezdrea a precizat: “Ne-am dorit foarte mult să punem piatra de temelie pentru a începe lucrările la noua construcție a bisericii, lăcaș pe care dorim să-l construim într-un timp cât mai scurt cu putință. Sperăm ca prin binecuvântarea ÎPS Pimen, noi, credincioșii din Poiana Stampei, să avem o mai mare putere, să fim mai uniți ca întotdeauna. Prin muncă, prin multă smerenie, prin multă evlavie și cu sprijinul tuturor creștinilor din sat, din județ și din țară sunt sigur că vom reuși să facem sfințirea noii biserici pe care ne-o dorim mai frumoasă, mai rezistentă și cu mai mare dăruire asupra celor sfinte”.