Artistul plastic Alexandros Karciucas Pintilii din Fălticeni se află pe lista invitaților la Bienala Internațională de Acuarelă care se va desfășura, pe 6 octombrie, la Salonic – Grecia, eveniment la care vor expune peste 200 de artiști din întreaga lume, el fiind singurul artist din România. Suceveanul ne-a spus că este onorat să expună alături de cei mai mari acuareliști din lume.
„Faptul că sunt pe lista invitaților mă onorează, și asta pentru că nu a fost nevoie de nici o preselecție, ci, practic, expun direct o lucrare de-a mea. Am ales un tablou intitulat «Case grecești». Pe listă sunt nume mari din zona acuarelei. Din România sunt singurul invitat. Pe lângă faptul că voi expune o lucrare, îmi doresc să fiu și prezent la deschidere”, ne-a spus artistul din Fălticeni. Dacă ar fi să mulțumească cuiva pentru această participare onorantă la Bienala Internațională de Acuarelă, care se va desfășura, pe 6 octombrie, la Salonic – Grecia, acela ar fi maestrul George Politis, membru al American Watercolor Society, un mare artist, care a expus în întreaga lume și a făcut workshopuri în multe țări.
Pasionat de artă, de armonii cromatice
Artistul plastic Alexandros Karciucas Pintilii s-a născut în Fălticenii Vechi, pe 21 octombrie 1985, talentul în artă fiind moștenit de la tatăl său, alături de care a pictat câteva biserici. Pasiunea pentru stilul bizantin în pictarea icoanelor vine din legătura pe care artistul o are cu Grecia, prin originea mamei sale, dar și pentru că a locuit o perioadă în această țară. Talentul său de plastician se vădește pregnant și în tehnica acuarelei, căreia i s-a dedicat în ultimii anii. Este autorul mai multor icoane și lucrări în acuarelă care se află în colecții particulare atât în țară, cât și în străinătate (Canada, Israel, Grecia, Italia, Australia), dar și în colecțiile unor mari actori, precum Vladimir Găitan și Medeea Marinescu). Graficianul Mihai Pânzaru PIM spunea la una dintre expozițiile tânărului Alexandros Pintilii Karciucas că acesta a demonstrat pe deplin faptul că „acuarela este o tehnică rafinată”, care se impune prin „transparența cromatică” și „suavitatea nuanțelor”. Tot maestrul PIM a adăugat că pictura icoanelor în stil bizantin i-a conferit artistului din Fălticeni o anumită disciplină, dar acuarela îi permite să evadeze și să se exprime prin „armonii cromatice” și „sugestii monocrome cu variațiuni de griuri”. Alexandros Karciucas Pintilii lucrează în continuare „cu drag și cu pasiune” și continuă, prin lucrările sale, să bucure ochii și sufletele multor iubitori de frumos, de artă.
Cultural
Artistul plastic Alexandros Karciucas Pintilii din Fălticeni, invitat la Bienala Internațională de Acuarelă din Salonic
