Arta de a combina vinul cu mâncarea



Găsirea combinației perfecte între felurile de mâncare și vinul servit atunci când sunteți gazda unei petreceri poate fi elementul care asigură succesul evenimentului
În lumea gastronomiei există de mult timp discuții cu privire la combinațiile ideale între preparate culinare și vinul servit lângă acestea. Aceste discuții degenerează de multe ori în adevărate conflicte, de aceea mulți dintre maeștrii bucătari din generația „nouă” resping însăși ideea de a servi vin alături de mâncărurile pe care le prepară. Adevărul dovedit însă este faptul că vinul are capacitatea de a pune în valoare un preparat rafinat, însă la fel de adevărat este și faptul că în gastronomie este mereu loc de experimente.
Vinul, important în gastronomie
Vinul și-a câștigat din cele mai vechi timpuri statutul de element esențial al gastronomiei rafinate datorită faptului că un vin bine ales poate accentua savoarea unui preparat culinar. Vinul „limpezește” simțul gustului, aduce în prim plan anumite arome și estompează gustul sărat sau pe cel acrișor. În plus, această băutură poate fi folosită drept condiment – ingredientul secret care conferă unicitate mâncărurilor.
Însă, așa cum un vin poate potența aromele deosebite ale preparatelor, o combinație aleasă greșit poate strica întreaga experiență culinară, schimbând în mod neplăcut gustul mâncării. Există oameni care își dedică întreaga viață activității de deslușire a aromelor exacte pe care le conțin vinurile produse din diverse soiuri de struguri, depozitate în butoaie din felurite tipuri de lemn și păstrate de-a lungul unor perioade diferite. În plus, acești experți în vin sunt specializați și în găsirea celor mai bune combinații de preparate și băutură, prin urmare, orice restaurant de lux care se respectă apelează la serviciile unui astfel de expert, care le recomandă clienților combinațiile ideale.
Cum se combină vinul cu mâncarea
Nu trebuie totuși să fiți expert în vinuri pentru a putea face alegeri inspirate în ceea ce privește „asortarea” vinului cu mâncărurile pe care le consumați. Un specialist „antrenat” este capabil să descopere într-o înghițitură de vin un întreg buchet de arome și folosește aceste arome pentru a alege un preparat culinar care se potrivește perfect. Începătorii în domeniul degustării vinurilor pot face și ei alegeri inspirate dacă țin cont de trei elemente.
În primul rând, textura este foarte importantă. Un vin concentrat, cu o textură bogată, trebuie combinat cu preparate cu gusturi și arome foarte puternice – altfel există posibilitatea ca vinul să acapareze savoarea mâncării. De exemplu, un vin Merlot poate fi servit cu o friptură foarte bine făcută sau cu un preparat foarte condimentat. În schimb, un astfel de vin ar fi prea puternic pentru un file de pește servit cu sos de lămâie.
Gustul vinului poate oferi indicii cu privire la preparatele pe care le poate acompania băutura. Astfel, vinurile dulci se potrivesc foarte bine cu deserturi sau cu feluri principale cu gust dulceag. În schimb, vinurile mai acide sunt o companie „perfectă” pentru mâncăruri sărate, preparate care includ sosuri picante sau salate cu dressinguri aromate. Trebuie să vă asigurați că aroma vinului este puțin mai puternică decât gustul preparatului, altfel mâncarea poate părea fadă sau chiar amară. De exemplu, evitați să serviți un desert foarte dulce cu un vin cu gust dulce moderat.
Concentrația de alcool poate fi și ea un indiciu cu privire la preparatele cu care trebuie servită băutura. În general, cu cât mai mică este concentrația de alcool a vinului, cu atât mai bine băutura se potrivește mâncărurilor.
Încălcați regulile!
După cum probabil ați observat, cel mai ușor este să combinați vinurile cu preparate care au caracteristici similare și știți despre „regula” de a servi vinuri albe cu preparate din carne albă și vinuri roșii cu mâncăruri din carne roșie. Nu este însă nici o problemă dacă încălcați aceste reguli, pentru că vinurile pot fi asortate mâncărurilor și potrivit altor criterii de selecție.
Astfel, nu este nici o problemă dacă alegeți vinul în funcție de preferințele invitaților, nu în funcție de caracteristicile preparatelor culinare – oamenii sunt mai importanți decât mâncarea. De exemplu, un vin Riesling ar putea fi o alegere perfectă ca însoțitor al unui preparat din fructe de mare, însă, dacă invitații beau numai vin roșu, ei nu vor aprecia combinația.
Combinațiile surprinzătoare pot fi excepționale, astfel că încălcarea principiului similarității poate avea un efect senzorial deosebit – lucru care se întâmplă și în situațiile în care marii bucătari adaugă uneori sosuri picante unor deserturi dulci. Nu vă fie deci teamă să experimentați, mai ales după ce ați căpătat o oarecare experiență în domeniul combinării mâncărurilor cu vinurile.