Adunate cu multă migală, bobiță cu bobiță, aromele din munții Sucevei sunt o afacere de câteva sute de mii de euro anual. O bună parte din acești bani ajung în buzunarele celor care „ară” pădurile și se chinuie pentru a strânge câte o găletușă de afine, zmeură și, mai spre toamnă, măceșe.
Adunate de prin diferite colțuri ale județului, fructele de pădure sunt transportate la Sadova, iar aici sunt prelucrate și trimise în străinătate. Pentru a beneficia de zmeura și afinele din Suceava, străinii plătesc între 1.800 și 2.600 de euro la tonă, în funcție de fructele de pădure pe care le achiziționează, de ambalajele în care este livrată marfa și de materialele folosite pentru aceste ambalaje.
Sadova, locul unde fructele de pădure sunt pregătite pentru străinătate
De aproape 45 de ani, Sadova este locul unde fructele de pădure din munții noștri sunt adunate, pregătite și apoi trimise peste hotare. Străinii au reușit să găsească secretul pentru a scoate tot ce e mai bun din zmeura, afinele și măceșele care cresc din belșug prin lăstărișul și pe versanții de la noi. Iar ca dovadă că afacerea lor merge foarte bine este interesul pe care-l manifestă an de an, când se prezintă la licitații pentru a cumpăra cele 150-200 de tone de fructe de pădure. Iar prețurile care se oferă, chiar dacă nu sunt dintre cele mai mari, reușesc să motiveze în fiecare vară și toamnă sute de oameni din zona de munte. Este o activitate pe care o pot face și cei mai mici membri ai unei familii, astfel încât câștigul unei zile de muncă nu este de neglijat.
Până să ajungă la Centrul de Prelucrare a Fructelor de Pădure de la Sadova, din cadrul Direcției Silvice Suceava, zmeura, afinele și măceșele au de parcurs un drum destul de lung. Mai întâi, „furnicile” care bat cărările de munte le adună bobiță cu bobiță, apoi le transportă la cel mai apropiat centru de colectare, unde fructele sunt depozitate în lădițe, iar seara sau noaptea ajung la Sadova.
Înainte de a fi expediate peste hotare, fructele de pădure urmează un alt proces tehnologic pe care oamenii de la Sadova l-au învățat deja pe dinafară.
Zilnic, sunt procesate între cinci și șapte tone de fructe de pădure
Nea Mihai Chiriac are 54 de ani, iar ultimii 37 de ani și i-a petrecut cu mâinile în zmeură și afine. La prima vedere poate părea o treabă simplă, dar fiecare lucru făcut temeinic presupune și o minimă pasiune. Nu-l mai sperie nimic, nici măcar faptul că în plin sezon trebuie să-și piardă și o parte din nopți la locul de muncă.
„Dacă avem marfă trebuie să lucrăm, nu contează că e zi sau noapte, că e zi lucrătoare sau duminica. Fructele de pădure trebuie aduse rapid la o temperatură potrivită pentru a nu intra în fermentație. Altfel, și noi și oamenii care le-au strâns am muncit degeaba”, a povestit Mihai Chiriac.
În funcție de producția care se înregistrează, cei șapte angajați ai Centrului de la Sadova, trei permanenți și patru sezonieri, au de procesat zilnic tone de zmeură și afine. „Cantitatea pe care o pregătim pentru a fi trimisă în străinătate depinde de la o zi la alta. În perioadele mai aglomerate este posibil să avem de procesat și între cinci și șapte tone de fructe de pădure”, a mărturisit David Stoleru, un om care „s-a logodit” cu fructele de pădure acum 12 ani.
Felicia Raia, o șefă exigentă care ține la calitate
Felicia Raia este șefa Centrului de Prelucrare a Fructelor de Pădure de la Sadova, iar pentru ea cuvântul de ordine este calitatea. De aceea, este prezentă mereu alături de oamenii care lucrează la primirea fructelor de pădure aduse din centrele de colectare din județ și până la plecarea tirurilor către beneficiarii din străinătate.
„Secretul fructelor de pădure este acela ca în momentul în care au fost culese să fi ajuns la maturitate. Cantitatea de zahăr din fruct este cea mai importantă, iar acest aspect depinde nu doar de momentul în care a fost cules fructul, ci și de condițiile din fiecare an. De exemplu, dacă plouă prea mult avem o cantitate mai mică de zahăr. Treaba noastră, aici în centrul de la Sadova, este să pregătim marfa pentru a fi trimisă în străinătate în condiții optime, astfel încât clienții noștri să nu aibă ce obiecta”, a arătat Felicia Raia.
Zmeura și afinele, congelate la -37 de grade Celsius
Pentru a fi păstrate în condiții optime și pentru a ajunge la beneficiar aproape la fel cum au fost culese din munții Sucevei, fructele de pădure, o marfă extrem de perisabilă, parcurg un proces tehnologic bine stabilit.
După ce lădițele cu zmeură și afine sunt aduse din centrele de colectare, marfa este cântărită și introdusă în camerele de prerăcire. Sunt ținute la o temperatură cuprinsă între +4 și -3 grade Celsius timp de 12-24 de ore, iar mai apoi sunt așezate în lădițe de câte 8-10 kg. Aceste lădițe sunt așezate pe cărucioare și introduse în camerele frigorifice, unde temperatura scade treptat, timp de trei zile, până ajunge la -37 de grade Celsius. De aici, marfa este scoasă, iar angajații Centrului de Prelucrare a Fructelor de Pădure de la Sadova o ambalează în cutii de câte 25 de kilograme. Cutiile sunt așezate pe paleți de 500-800 de kg și ajung din nou în camerele frigorifice, unde stau până la sosirea tirurilor.
Cu cât se plătește kilogramul de zmeură și afine și cu cât se vinde
Sumele de bani pe care un culegător de zmeură și afine le poate aduna într-o vară nu sunt de neglijat. Chiar dacă are de alergat prin munți, un om poate pleca acasă într-o zi cu aproximativ 100 de lei, sau chiar mai mult. În urma negocierilor pe care le-a finalizat cu beneficiarii, Direcția Silvică Suceava încasează între 1.800-1.900 de euro pentru fiecare tonă de zmeură vândută, respectiv 2.300-2.600 de euro per tona de afine, funcție de ambalaje și materialele folosite. În schimb, la centrele de colectare prețul plătit este de 7 lei/kg la afine și 5,5 lei/kg la zmeură. La un calcul simplu rezultă o diferență de 3-4 lei între prețul de achiziție și cel de vânzare. Cea mai mare parte a acestor bani se duc însă pe cheltuielile de procesare, care sunt de 3 lei pentru fiecare kilogram.
Sute de oameni trăiesc de pe urma acestei activități
Această activitate aproape deloc profitabilă pentru Direcția Silvică Suceava are și o componentă socială importantă. Anual, în sezonul fructelor de pădure sunt angrenați în culegere peste 300 de oameni din zona de munte. „Este o activitate socială pe care Direcția Silvică Suceava o întreține an de an, în ciuda profiturilor scăzute care rezultă de aici. Dacă mai adăugăm și faptul că alte aproximativ 500 de persoane sunt implicate în munca de strângere a ciupercilor, rezultă o minifabrică din care sunt plătite anual aproape o mie de suflete”, a opinat George Celsie, director comercial al Direcției Silvice Suceava.
Activitatea începe în iulie și se termină în noiembrie
Fructele de pădure și ciupercile sunt o afacere sezonieră. Practic, activitatea începe pe 1 iulie și se termină pe 1 noiembrie. Totuși, pentru angajații Centrului de Prelucrare a Fructelor de Pădure de la Sadova activitatea se prelungește și înainte și după.
În mai începe treaba pentru confecționarea cutiilor și a paleților care se folosesc la procesare, iar după ce ultimul tir cu marfă a luat drumul Occidentului trebuie pus totul la punct pentru ca anul următor activitatea să poată fi reluată în condiții optime.
Centrul de Prelucrare a Fructelor de Pădure de la Sadova, 44 de ani de activitate
Centrul de Prelucrare a Fructelor de Pădure de la Sadova a fost înființat în 1968, iar de atunci a funcționat non-stop.
În urmă cu zece ani, aici s-au făcut modernizări, ocazie cu care au fost aduse și noile instalații frigorifice, fără de care activitatea nu ar putea avea loc.