Deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că inițiativa susținerii unui proiect „Bucovina – capitală culturală europeană” a fost anunțată de dramaturgul Matei Vișniec cu mai mulți ani în urmă și că acesta nu trebuie să fie confiscat acum de unii politicieni suceveni. Sanda-Maria Ardeleanu a precizat că pentru ca un astfel de proiect să devină realitate trebuie unitate, subliniind faptul că unii folosesc această idee pentru a-și face campanie electorală, iar apoi uită complet de ea. „Sunt foarte multe lucruri concrete pe care trebuie să le facem în ideea lansată de Matei Vișniec, a Bucovinei capitală culturală europeană. Matei Vișniec este un bucovinean care de ani de zile face ceva pentru Bucovina și a venit cu această idee acum câțiva ani. Matei Vișniec vine în fiecare an la Suceava și câteodată, nemulțumit de modul în care este susținut în proiectele sale culturale, nu ezită să se adreseze autorităților locale și județene cerând sprijinul. De asta spun că e nevoie de coagulare. Nu mai putem merge fiecare pe proiectul lui, pe bucățica lui, pe drumul și ideile lui, care odată lansate într-o campanie devin himeră și sunt uitate ulterior”, a spus Ardeleanu.
Ea a subliniat că în acest moment Bucovina are nevoie de o nouă recunoaștere, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o coagulare a tuturor forțelor. Sanda-Maria Ardeleanu a subliniat că Suceava are un potențial foarte mare în domeniul culturii, însă cultura nu ar trebui prezentată doar în campanie, ca o marfă, iar apoi să fie abandonată.
„În Suceava există fenomenul teatral, prin multiple trupe și formații de teatru, dar nu avem un teatru instituționalizat. Există atâtea formații muzicale, dar nu avem o filarmonică. Avem aici brandul Ciprian Porumbescu, este brandul nostru, în jurul căruia trebuie să coagulăm potențialul cultural”, a declarat deputatul PNL de Suceava. Ardeleanu a amintit că a contribuit direct la înființarea Companiei Teatrale Bucovina și că își dorește în continuare ca în Suceava să existe un teatru instituționalizat.
„Îmi doresc cultură instituționalizată la Suceava și nu povești despre cultură. În acest domeniu este nevoie de oameni care știu să construiască cultura, oameni care sunt validați deja ca manageri în domeniul culturii. Nu putem prezenta cultura în campanie doar ca pe o marfă, lansând-o cu proiecte care ulterior sunt abandonate. Și vreau să spun că actuala echipă PNL Suceava de la municipiu, condusă de Ioan Balan, dar și echipa de la nivel județean reprezintă garanția că proiectele din domeniul culturii vor ajunge să vadă finalitatea”, a mai spus Ardeleanu. Ea a ținut să mai precizeze și faptul că județul Suceava trebuie să devină „kilometrul zero al multiculturalismului în spațiul european”, în condițiile în care este singura regiune din Europa în care conviețuiesc 16 etnii, cultura și tradițiile acestora fiind pe deplin respectate și recunoscute.
Reacție
Ardeleanu: Cultura din județul Suceava nu ar trebui prezentată doar în campanie, ca o marfă, iar apoi să fie abandonată
