Deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu consideră că bugetul propus pentru Educație pe anul 2015 demonstrează că, în continuare, învățământul nu reprezintă o prioritate pentru Guvernul Ponta. Sanda-Maria Ardeleanu a precizat că bugetul educației pentru anul viitor este unul al stagnării, și mai mult, se poate constata că dezvoltarea educației și cercetării, promisă în campania electorală, a rămas la stadiu de promisiune neonorată.
„Majoritatea capitolelor din proiectul de buget pentru Ministerul Educației au suferit scăderi. Nu există creșteri alocate pentru cercetare, pentru burse și programe educaționale pentru elevi și profesori, pentru reparații de școli sau pentru dotarea laboratoarelor și a bibliotecilor. Având în vedere că o parte dintre sumele alocate pentru educație sunt prevăzute pentru acordarea drepturilor de natură salarială câștigate în instanță, putem vorbi chiar de o scădere reală a bugetului pentru 2015. În cifre, contabilicește, realitatea poate fi cosmetizată, în fapt, vorbim despre o scădere a oricărei perspective de calitate și performanță”, a afirmat Ardeleanu.
Ea a adăugat că PNL consideră că bugetul Educației trebuie să pună accentul pe conectarea școlii la piața muncii, ceea ce se obține prin triplarea numărului de burse pentru învățământul profesional și creșterea finanțării per elev și student. La aceasta s-ar mai adăuga investiții în infrastructura școlară, majorarea burselor pentru elevi, studenți și doctoranzi, întărirea educației permanente a elevului prin generalizarea programului „Școală după Școală”, consolidarea și generalizarea educației copiilor prin punerea în aplicare a contului educațional al fiecărui nou-născut, precum și concretizarea educației continue prin finanțarea și punerea în practică a Masteratului Didactic.
Sanda-Maria Ardeleanu a arătat că pentru toate acestea Ministerul Educației Naționale are nevoie de alocarea a minim 5% din Produsul Intern Brut pentru educație, a 1% pentru cercetare, și nu doar de alocarea a 3,54% din PIB, așa cum se propune pentru anul 2015.
Ardeleanu a prezentat amendamentele PNL la bugetul Educației pe anul 2015
Deputatul PNL de Suceava a arătat că a depus și va susține mai multe amendamente realiste și sustenabile la proiectul de buget pentru anul 2015, acestea venind în sprijinul școlii și al viitorului României.
Ea a precizat că PNL solicită pentru anul viitor triplarea numărului de burse pentru învățământul profesional, de la 36.000 la 108.000, precum și creșterea bugetului pentru învățământul profesional de la 25 de milioane de lei la 75 de milioane de lei. „Venim în sprijinul ministrului Educației, care a propus ca elevii care obțin sub nota 5 la testele de Evaluare Națională să fie redirecționați către școlile profesionale. Prin această soluție simplă stopăm abandonul școlar și creștem șansele elevilor care au înclinații pentru domenii teoretice să studieze la liceu, iar pentru cei cu bune aptitudini tehnice să beneficieze de o pregătire de calitate”, a explicat Sanda-Maria Ardeleanu.
Ea a adăugat că un alt amendament vizează suplimentarea cu 170 de milioane de lei a bugetului Ministerului Educației pentru investiții în infrastructură, respectiv lucrări de reparații capitale la activele fixe. „De mai bine de doi ani de zile au fost stopate investițiile în repararea și reabilitarea școlilor. În sute de școli, elevii învață în continuare înghesuiți în imobile vechi, iar noile construcții, care sunt nefinalizate, se degradează pe zi ce trece. Banii sunt necesari și pentru racordarea școlilor din mediul rural la apă curentă și canalizare. Este inadmisibil ca în secolul XXI România să aibă sute de școli cu toalete în curte”, a declarat Ardeleanu. Un alt amendament depus de Sanda-Maria Ardeleanu are în vedere majorarea burselor școlare prin dublarea sumelor de la 470.198.000 de lei, la 900 de milioane de lei, având în vedere că alocările bugetare pentru burse nu acoperă costurile reale ale programelor de studiu, acestea fiind cu mult mai mari față de sumele primite pentru burse.
Ardeleanu a mai solicitat și generalizarea programului „Școală după Școală” prin acordarea sumei de 150.000 de lei, dar și majorarea cu 30 de milioane de lei a bugetului pentru cercetare, în condițiile în care România se confruntă cu o subfinanțare a acestui domeniu.
Deputatul PNL a spus că liberalii solicită și finanțarea Contului Educațional prin majorarea bugetului Ministerului Educației cu 450 de milioane de lei, explicând că fiecare nou-născut trebuie să primească 500 de euro în „Contul pentru educația permanentă”. La aceste amendamente se adaugă și finanțarea prin suplimentarea bugetului ministerului cu 40 de milioane de lei pentru Masteratul Didactic, program menit să încurajeze tinerii studenți să opteze pentru profesia de dascăl, și să aducă în fața elevilor cadre didactice tinere și bine pregătite. „Actuala propunere de buget pentru Ministerul Educației Naționale nu oferă României posibilitatea de dezvoltare, demonstrând că în continuare învățământul este tratat cu dispreț, fapt ce mă duce, din nou, cu gândul la Republica Moldova, unde Guvernul alocă Educației 8% din PIB, iar pe plan local, municipalitățile dirijează prioritar fonduri importante către școli,oferind mese calde elevilor în cantine proprii”, a declarat Ardeleanu.
Ea a subliniat că pentru județul Suceava a depus, împreună cu senatorul Gheorghe Flutur și deputatul Ioan Balan, 65 de amendamente dintre care 29 vizează unități de învățământ. „Conform promisiunii, am formulat un amendament privind amenajarea unei grădinițe cu program prelungit în cartierul Obcini. Am solicitat suplimentări ale bugetului pentru diverse reparații și dotări în școlile și liceele sucevene și, nu în ultimul rând, pentru reabilitarea unor segmente din campusul Universității «Ștefan cel Mare»”, a încheiat Sanda-Maria Ardeleanu.