8 buc. ardei grași, o cutie de ciuperci, 4-5 buc. roșii, 500 gr. orez, 2 buc. ceapă, 4 linguri de ulei, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare, piper
Mod de preparare
Ceapa se curăță, se taie mărunt și se călește în ulei încins. Se adaugă orezul, împreună cu ciupercile, tăiate mărunt, se acoperă cu apă și se lasă la fiert. La sfârșit, se adaugă roșiile tăiate mărunt. Se lasă la răcit, se adaugă verdeața tocată mărunt și se potrivește de sare și piper. Ardeii se spală, li se taie câte un căpăcel în partea dinspre coadă, se curăță de semințe, se spală și se lasă la scurs. Se umplu ardeii cu orez și ciuperci, se ung cu ulei și se așează în tavă. Printre ei, se pun felii de roșii și se dau la cuptor la foc mic 45 de minute. Înainte cu 10 minute de a fi scoși de la cuptor, se poate prepara un sos de roșii care se toarnă peste ardei. Se pot prepara ardeii și fără ciuperci.
Orez cu roșii la cuptor
Pentru 5 persoane:
– 1 kg roșii bine coapte
– 1 căpățână usturoi
– 1 ceașcă ulei
– 1 kg orez
– 3 ardei tăiați solzișori
– 1 legătură pătrunjel fin tocat
– 1 kg de măsline negre tăiate felii (facultativ)
Se îndepărtează coaja și semințele roșiilor și se taie mărunt. Într-o tavă obișnuită, după ce se tapetează cu ulei, se pun jumătate din roșii. Se presară deasupra sare, piper, pătrunjel, usturoiul tăiat felioare și ardeiul solzișori. Se amestecă orezul nefiert cu măslinele și pătrunjelul. Se așează în tavă peste stratul de roșii jumătate din amestecul de orez. Peste el se toarnă jumătate din cantitatea rămasă de roșii, se presară ulei, sare, piper, usturoi, ardei, pătrunjel. Se procedează la fel cu cealaltă jumătate din orez și cu restul de roșii. Se lasă la cuptorul potrivit să fiarbă încet, cel puțin o oră. Se servește rece.


