Ardei copți cu smântână



Ardei copți cu smântână
Ardei copți cu smântână

Este o rețetă rustică simplă, din categoria ”ca la bunica”. Se pregătește ușor, fără multe ingrediente, dar preparatul este foarte gustos.
Avem nevoie de:
1 kgardei copți și curățați sau 2 borcane ardei copți (pot fi ardei grași, kapia sau gogoșari în amestec), o ceapă, 2 linguri făină albă, o lingură unt sau ulei, o cană lapte dulce, 400 ml smântână, sare, piper, doi căței usturoi, jumătate de lămâie, opțional puțin pătrunjel verde
Preparare:
Dacă folosim ardei copți acasă, curățăm bine semințele și pielița, îi trecem repede prin jet de apă rece dacă mai există resturi de coajă carbonizată. Dacă folosim ardei copți la borcan, îi scoatem din zeamă fără să îi clătim. Punem ardeii la scurs jumătate de oră în strecurătoare, apoi îi tocăm sau rupem fâșii. Tocăm fin ceapa și o călim cu unt sau ulei. Între timp dizolvăm făina cu lapte, adăugăm smântâna și turnăm peste ceapa rumenită ușor (ceapa nu trebuie să fie maronie). Amestecăm bine pe foc mic, până se îngroașă ca un sos pentru ciulama. Adăugăm ardeii și piperul și mai dăm un singur clocot. Dăm oala deoparte. Punem usturoiul curățat și zdrobit, zeama de lămâie, sare și piper dacă mai dorim, apoi acoperim pentru 15-30 minute. Servim preparatul cald sau rece, cu puțin pătrunjel verde tocat deasupra, cu mămăliguță neapărat caldă.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)