Arborele vieții – Moringa oleifera



Fiecare parte din Moringa oleifera este comestibilă
Fiecare parte din Moringa oleifera este comestibilă

Moringa oleifera, o plantă tropicală originară din India, care este numită și „arborele vieții”, câștigă tot mai mult teren în Africa, fiind considerată o oportunitate pentru a îmbunătăți starea de sănătate, dar și pentru a limita malnutriția în comunitățile mai sărace, relatează www.ditadifulmine.com.
În Sierra Leone, Moringa a fost descrisă de ministrul agriculturii, Sam Sesay, ca fiind „cea mai hrănitoare plantă de pe Terra, dat fiind că fiecare parte din plantă are valori nutritive și medicinale care au proprietatea de a vindeca peste 300 de boli, inclusiv hipertensiunea și diabetul. În curând, cultivarea plantei tropicale Moringa în Sierra Leone ar putea pune pe linie moartă mulți medici”.
Moringa oleifera este o plantă care, într-adevăr, are nenumărate utilizări și proprietăți medicinale. În 2010, și-a demonstrat utilitatea pentru purificarea apei datorită unui proces deloc costisitor, care reduce numărul de bacterii cu peste 90% fără utilizarea nici unui alt filtru suplimentar.
În plus, din Moringa oleifera se pot obține și substanțe medicale precum antiseptice, compuși pentru tratarea reumatismului, dar și a mușcăturilor de șarpe, precum și substanțe care se utilizează pentru prepararea șamponului sau a produselor de igienă pentru sport. Acestea sunt, pe scurt, doar câteva dintre posibilele utilizări ale acestei plante extraordinare.
Proprietăți alimentare
În plus, proprietățile sale alimentare sunt de-a dreptul surprinzătoare. Fiecare parte din Moringa oleifera este comestibilă, indiferent că este proaspătă, fiartă sau conservată luni în șir sub cerul liber: semințele pot fi consumate proaspete sau coapte, florile au gust similar ciupercilor, rădăcinile sunt utilizate drept condiment, iar frunzele par să fie o adevărată mană cerească.
Frunzele de Moringa oleifera conțin o cantitate semnificativă de beta-caroten, vitamina C, vitamina A, proteine, fier și potasiu. O singură linguriță de praf din frunze de Moringa poate furniza laptelui matern o cantitate suplimentară de 14% proteine, de 40% calciu și de 23% fier. Potrivit UMCOR (United Methodist Committee on Relief), planta conține aproximativ 46 de antioxidanți și este capabilă să elibereze organismul de acumulările de toxine și să întărească sistemul imunitar.
„Are un conținut de vitamina C de șapte ori mai mare decât portocalele, de patru ori mai mult calciu decât laptele, de patru ori mai multă vitamina A decât morcovii și de trei ori mai mult potasiu decât o banană”, a explicat oficialul guvernamental Fomba James. În aceste condiții, este ușor de înțeles potențialul unei astfel de plante într-o țară precum Sierra Leone, unde 70% din populație trăiește cu mai puțin de un dolar pe zi și 25% dintre copii mor înainte de a împlini cinci ani. De altfel, în ultimul deceniu, cultivarea de Moringa oleifera a fost promovată în diferite state africane.