Ofertă mai bogată

ARACIS a aprobat un nou program de master în cadrul Universității „Ștefan cel Mare”



Laborator de Comunicații și Calculatoare de la USV
Laborator de Comunicații și Calculatoare de la USV

În cadrul admiterii din acest an, oferta Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) se va îmbogăți cu un nou program de master – „Rețele de Comunicații și Calculatoare” (RCC) – înființat în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor și aprobat, săptămâna trecută, de Agenția Română de Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
Potrivit reprezentanților USV, „programul de masterat «Rețele de Comunicații și Calculatoare» urmărește să completeze cele trei cicluri de studiu (licență-master-doctorat) în domeniul «Inginerie Electronică și Telecomunicații» la Universitatea «Ștefan cel Mare» din Suceava, fiind deschis totodată către un cerc mai larg de absolvenți de învățământ superior, de la informaticieni și ingineri din domeniul calculatoare, electric, mecatronic până la economiști cu formație de informatică economică și statistică economică”.
Aceștia au mai menționat că referitor la perspectivele absolvenților programului, trebuie remarcat faptul că, la momentul actual, există o cerere de specialiști în domeniu în continuă creștere, studii recente efectuate estimând o lipsă de aproximativ jumătate de milion de ingineri cu cunoștințe și abilități avansate în domeniu la nivel european și de aproximativ zece mii la nivelul României. Nevoia pieței de muncă în domeniu este cu atât mai ridicată în România, cu cât procentul sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor în totalul angajaților din România este cel mai scăzut din Uniunea Europeană, fiind de cinci ori mai mic decât media UE.
„Totodată, dimensiunea și dinamica pieței naționale către care se îndreaptă competențele absolvenților «Rețele de Comunicații și Calculatoare» sunt ilustrate de numărul imens de utilizatori de servicii de telefonie mobilă din România (peste 25 de milioane) și de conexiuni de acces la internet (peste 13 milioane), conform datelor prezentate în raportul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații”, mai spun reprezentanții USV.
Domeniul «Inginerie Electronică și Telecomunicații» al USV s-a situat pe locul patru pe plan național între cele 19 universități românești cu acest profil în cadrul exercițiului de ierarhizare și pe locul doi conform evaluării efectuate în cadrul proiectului european Doctoratul în Școli de Excelență.
USV vrea să înființeze două noi programe de studii
La finele lunii martie, Senatul USV și-a dat acordul în ceea ce privește înființarea unor noi programe de studiu în cadrul instituției.
Este vorba despre un program de masterat din cadrul Facultății de Științe ale Educației și un program de studii de licență în cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării.
În oferta USV s-ar putea regăsi masteratul „Consiliere școlară și educație emoțională” (Facultatea de Științe ale Educației – FSE), program de învățământ cu frecvență, cu o durată de doi ani. Totodată, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării vrea să inițieze programul de licență „Limba și literatura engleză – O limbă și literatură modernă (Spaniolă/Italiană)” .
Pentru funcționarea programelor, facultățile menționate trebuie să pregătească dosarul pentru a obține autorizația provizorie din partea ARACIS (Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior).



Recomandări

25 și 28 iulie, zilele în care USV organizează o a doua rundă de înscrieri în cadrul sesiunii de vară

25 și 28 iulie, zilele în care USV organizează o a doua rundă de înscrieri în cadrul sesiunii de vară
25 și 28 iulie, zilele în care USV organizează o a doua rundă de înscrieri în cadrul sesiunii de vară