O manifestare științifică de amploare este organizată de Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la unirea Bucovinei cu România. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că la simpozioanele Artă și civilizație medievală și Bucovina – file de istorie, care vor avea loc în perioada 28-29 noiembrie a.c., sunt invitați circa 100 de cercetători din România – Suceava, Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Sibiu, București, Ploiești, Cluj, Timișoara, Ucraina – Cernăuți și Kiev și din Republica Moldova. Lucrările se vor desfășura pe patru secțiuni: arheologie, istorie medievală, istorie modernă și contemporană și conservare-restaurare.
Directorul Ursu a afirmat că tot cu acest prilej va fi lansată și medalia comemorativă Karl A. Romstorfer (1916-2016), arhitectul austriac născut în 17 martie 1854, decedat în 24 septembrie 1916 și căruia Suceava îi datorează primele săpături arheologice la Cetatea de Scaun a Sucevei și consolidarea părților amenințate de prăbușire, cercetarea ruinelor Cetății Șcheia, reconstruirea din temelii a Bisericii Mirăuți, restaurarea clădirii bisericii de la Mănăstirea Putna, restaurarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, dând acoperișului forma actuală din țiglă colorat-smălțuită, restaurarea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Solca etc.
”Este o datorie morală pe care o avem față de arhitectul Romstorfer. Primele colecții ale muzeului au rezultat din descoperirile din săpăturile arheologice pe care le-a făcut la Cetatea de Scaun”, a precizat Ursu. El a mai spus că în deschidere va fi vernisată și expoziția permanentă „Sala Ion Nistor”, unul dintre cei mai înfocați susținători ai unirii Bucovinei cu România.
Tablouri, tapiserii, aur, argint, pietre prețioase și semiprețioase pentru sărbătoarea Bucovinei
În calendarul evenimentelor organizate de muzeu pentru Ziua Bucovinei mai sunt prinse încă trei evenimente. Este vorba despre expoziția cu vânzare Mineralia II, care va avea loc în perioada 18-20 noiembrie, la Muzeul de Științele Naturii, unde sunt expuse bijuterii și alte artefacte din pietre semiprețioase; expoziția este realizată în colaborare cu Andrei Gorduza, din Baia Mare.
De asemenea, va fi organizată expoziția retrospectivă „Drumul spre lumină”, cu aproximativ 100 lucrări, din care șapte tapiserii, ale regretatei artiste Angela Bolnavu Pitariu. Vernisajul va avea loc în data de 10 noiembrie, la ora 17.00, iar expoziția va rămâne la muzeu până în data de 16 decembrie.
Ziua Bucovinei va fi sărbătorită și prin expoziția ”Aurul și argintul antic al României”, cu vernisaj în data de 16 noiembrie a.c., la ora 11.00, când sucevenii vor avea ocazia să vadă comorile despre care au învățat la orele de istorie – Tezaurul de la Pietroasa, brățările dacice, coiful de la Coțofănești, bijuterii, monede, diferite vase datate între mileniul V î.Hr. și secolul VII d.Hr. Această expoziție va avea la vânzare și un catalog cu cele 1.065 de piese expuse, în care se vor găsi locul descoperirii, datarea și alte informații utile. Prețul de vânzare al unui catalog este de 95 de lei.