SAJ Suceava

Aproape trei milioane de kilometri, parcurși anul trecut de ambulanțele din județ



Dr. Daniel Martiniuc: „Majoritatea ambulanțelor prezintă o uzură fizică și morală, iar întreținerea lor presupune cheltuieli financiare la limita fondurilor disponibile”
Dr. Daniel Martiniuc: „Majoritatea ambulanțelor prezintă o uzură fizică și morală, iar întreținerea lor presupune cheltuieli financiare la limita fondurilor disponibile”

Aproape trei milioane de kilometri au străbătut anul trecut autosanitarele aflate în dotarea Serviciului Județean de Ambulanță Suceava. Așa reiese dintr-o statistică prezentată ieri de managerul unității, dr. Daniel Martiniuc, în care se arată că, în total, mașinile din parcul auto au fost în 61.436 de misiuni, acumulând nu mai puțin 2,865 milioane de kilometri. Majoritatea distanțelor au fost parcurse de mașinile de transport, care s-au deplasat foarte mult și în afara județului și pentru care și numărul solicitărilor a fost mai mare: 19.306. În condițiile în care activitatea SAJ Suceava devine tot mai intensă (anul trecut numărul solicitărilor a crescut cu 5% comparativ cu 2013), iar mașinile din dotare s-au uzat, multe atingând deja sau chiar depășind norma de casare, dr. Daniel Martiniuc cere ministerului de resort să suplimenteze numărul de autosanitare, îndeosebi de transport. Printr-o adresă transmisă ministrului Nicolae Bănicioiu, șeful SAJ Suceava motivează că, la ora actuală, în județ nu există nici o societate privată care să transporte pacienții nemedicalizați (a căror situație nu impune prezența medicului), cu excepția unei singure firme care se ocupă de bolnavii dializați, dar numai de cei adulți. Copiii care au nevoie de dializă sunt duși cu ambulanțele la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria” Iași, acolo unde efectuează minorii acest gen de terapie.
Spitalul Suceava, în topul unităților care solicită Ambulanța
„În prezent, transportul copiilor la centrul de dializă din Iași se realizează de trei ori pe săptămână, luni, miercuri și vineri. Pe lângă acest tip de transport, SAJ Suceava este solicitat și de spitalele din teritoriu, cele mai multe cereri fiind din partea Spitalului Județean de Urgență”, explică dr. Daniel Martiniuc.
El arată că în atribuțiile SAJ Suceava intră preluarea din spitale, de la camerele de gardă sau de primire a urgențelor, a pacienților neinternați și nedeplasabili și transportul acestora la domiciliu, în cazul în care nu există alte mijloace prin care bolnavii să ajungă la casele lor. Tot SAJ Suceava se ocupă și de externările din spitale atunci când vine vorba de pacienți care nu se pot mișca sau care sunt în fază terminală. În responsabilitatea angajaților de la Ambulanță sunt și transferurile intersecții, adică între pavilioanele spitalelor, dar și transportul pacienților cronici în diverse centre de recuperare din țară, dacă bolnavii nu se pot deplasa singuri sau cu alte mijloace și există o solicitare din partea medicilor specialiști în acest sens. Totodată, personalul de la Ambulanță se ocupă de transportul la domiciliu al unor cazuri sociale și de transportul pacienților la cererea directă a acestora.
Propunere: ambulanțele pentru consultații la domiciliu să fie utilizate și pentru transportul copiilor dializați
„Toate aceste tipuri de transport s-au înmulțit simțitor în ultimii doi, trei ani, pe de o parte din cauza creșterii adresabilității către serviciul nostru, iar pe de altă parte din cauza problemelor sociale și a creșterii incidenței unor afecțiuni. Mă refer aici la accidente soldate cu politraumatisme urmate de sechele, afecțiuni oncologice, afecțiuni cardiace sau afecțiuni neurologice. Având în vedere dotarea deficitară cu ambulanțe de transport a SAJ Suceava, nu mai reușim să onorăm toate solicitările în anumite situații limită. Din această cauză apar reproșuri și acuzații la adresa noastră venite din partea pacienților sau aparținătorilor. Alteori apar acuzații chiar din partea medicilor din spital care nu înțeleg că nu dispunem de suficiente ambulanțe de transport, de tip A1/A2. Medicii ne cer pe un ton imperativ să transportăm bolnavii externați cu ambulanțe de urgență, de tip B1/B2, ceea ce nu putem accepta”, declară dr. Daniel Martiniuc. El subliniază că ambulanțele din parcul auto al unității au între 300.000 și 750.000 de kilometri parcurși fiecare, în funcție de anul de fabricație și de locația stației, cele mai uzate fiind cele de la Suceava, Vatra Dornei, Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc.
„Majoritatea ambulanțelor prezintă o uzură fizică și morală, iar întreținerea lor presupune cheltuieli financiare la limita fondurilor disponibile”, a punctat dr. Daniel Martiniuc, care a propus Ministerului Sănătății ca până la suplimentarea autosanitarelor de transport să-și dea acceptul pentru utilizarea celor patru ambulanțe de tip ACD, destinate consultațiilor la domiciliu, și în cazul copiilor dializați care necesită transport la Iași.



Recomandări

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale

Personalul medical care va deservi elicopterul SMURD de la Câmpulung Moldovenesc va începe sesiunile de pregătire pentru misiuni aeromedicale

Dr. Raed Arafat și președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, la baza medicală cu elicopter SMURD de la Câmpulung Moldovenesc
Dr. Raed Arafat și președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, la baza medicală cu elicopter SMURD de la Câmpulung Moldovenesc

Mulțumiri publice de la ambulanțieri pentru un șofer de tir care a evitat o tragedie pe șosea: „Sunteți eroul nostru de astăzi”