– Furnizorii au livrat comerciantului creier congelat de porc laolaltă cu rinichi, deși pe eticheta produsului era trecut doar creier
Veterinarii au pus sub sechestru aproape o tonă de carne congelată dintr-un hypermarket sucevean, după ce aici s-a depistat că erau ambalate laolaltă creier de porc și rinichi, deși produsul era vândut ca și creier de porc, fiind și etichetat ca atare. Inspectorii veterinari au găsit produsul respectiv mai întâi la o unitate de alimentație publică din Fălticeni, care urma să îl servească la masa organizată de Revelion. Personalul din bucătăria restaurantului respectiv a constatat după decongelarea produsului că pachetul cumpărat de la hypermarketul sucevean conținea pe lângă creier de porc și rinichi, deși pe etichetă nu era trecut decât creierul. Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava (DSVSA), doctor Petrea Dulgheru, a declarat că este vorba despre un lucru foarte grav, în primul rând deoarece cumpărătorilor li se oferă alt produs decât cel care apare pe etichetă, iar în al doilea rând pentru că au fost ambalate la grămadă creier și rinichi. Drept urmare, inspectorii veterinari au descins în hypermarketul cu pricina și au pus sub sechestru 802 kilograme de creier congelat din pachete similare celor găsite în unitatea de alimentație publică fălticeneană.
Petrea Dulgheru a precizat că produsul respectiv a fost importat din Germania și Polonia de către SC OPTIMEAT SRL București și etichetat și ambalat de SC ANDUCOMERȚ SRL București.
Conducerea DSVSA Suceava a informat Autoritatea Națională Sanitar Veterinară în legătură cu blocarea mărfii și a demarat o anchetă pentru a stabili din ce cauză au ajuns în pachetele respective și rinichi. De asemenea, s-a dispus ca întreaga rețea de inspectori veterinari din județ să verifice toate magazinele din teritoriu în vederea scoaterii de la vânzare a acestui amestec de organe. „Fac un apel către consumatori să fie foarte atenți la etichetă și să nu ezite să se sune în cazul în care descoperă vreo neregulă. Atrag atenția agenților economici din județ să își trimită delegați la firmele furnizorilor și să verifice ce se ambalează și se livrează către ei”, a menționat directorul executiv al DSVSA Suceava.
Acesta a precizat că în preajma Revelionului, veterinarii au făcut controale în 64 de unități de alimentație publică ce urmau să organizeze mese festive. Cele mai mari nereguli au fost depistate într-un restaurant din Vatra Dornei, ce aparține SC INCON SA Iași. Petrea Dulgheru a spus că în unitatea cu pricina carnea era depozitată pe jos, vasele erau murdare, spațiile erau mizerabile, iar la ora controlului (pe 30 decembrie, ore 21.00) personalul de la bucătărie era în stare de ebrietate.
Din cauza condițiilor mizere, administratorul restaurantului a fost amendat cu 100 milioane de lei vechi, iar unitatea a fost închisă definitiv.
Nereguli
Aproape o tonă de carne dintr-un hypermarket, sub sechestru veterinar






