Bacalaureat 2014

Aproape 5.000 de elevi suceveni susțin, în această săptămână, proba de evaluare a competențelor digitale



4.776 de candidați ai sesiunii din vară a bacalaureatului susțin, în perioada 16-20 iunie, proba de evaluare a competențelor digitale. Susținerea acestei testări este o condiție necesară pentru participarea la probele scrise, indiferent de calificativul obținut.
Graficul de desfășurare al acestei probe (proba D) a fost stabilit de fiecare unitate școlară, în funcție de numărul de elevi înscriși din cadrul fiecărui liceu și de numărul calculatoarelor de care dispune instituția. Dacă în cazul mai multor colegii și licee din județ sunt necesare toate cele patru zile pentru susținerea probei D, unele liceele sucevene vor termina de evaluat competențele digitale ale candidaților în două zile, asta și datorită faptului că mare parte din elevii acestor licee au promovat examenul ECDL (European Computer Driving Licence).
În cadrul probei de competențe digitale, elevii trebuie să demonstreze că știu să folosească un calculator, testarea având două părți, una teoretică și alta practică.
Elevii primesc un subiect care va putea fi rezolvat în maximum 90 de minute, timp în care elevii vor primi Fișa A, ale cărei cerințe pot fi rezolva în 15 minute, și Fișa B, ale cărei cerințe pot fi soluționate în 75 de minute. Candidații au acces la internet în primele 30 de minute de la primirea subiectelor, timp în care vor rezolva cerințele care solicită această facilitate. Fiecare cerință rezolvată de candidat va fi punctată conform unei grile, iar în funcție de punctajul obținut, se va stabili nivelul de competență digitală a candidatului, după cum urmează: „utilizator începător” (0-25 de puncte), „nivel mediu” (26-50 p.), „avansat” (51-74 p.) și „experimentat” (75-100 p.). La această probă nu se acordă puncte din oficiu. La nivel național, peste 120.000 de absolvenți de liceu susțin proba D începând de ieri.
Numeroși absolvenți de liceu sar peste această probă a bacalaureatului, dat fiind faptul că au susținut și promovat deja un examen internațional de utilizare a computerului. Elevii de liceu își pot certifica competențele digitale prin Permisul ECDL.
Proba de evaluare a competențelor într-o limbă străină
După evaluarea competențelor digitale, în perioada 23-27 iunie, elevii se vor aduna în săli pentru a susține evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă modernă – proba C. 5.055 de elevi vor fi evaluați, cei mai mulți, 4.235, alegând să fie testați la limba engleză. 783 vor fi examinați la limba franceză, 23 la spaniolă, 12 la germană și doi la rusă.



Recomandări

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională