Aproape 500 de suceveni au pledat ieri pentru demnitatea persoanelor cu dizabilități.
Tineri, elevi, persoane cu dizabilități, dar și părinți care au copii cu nevoi speciale, personal specializat care lucrează cu aceste persoane, cu toții au dorit să marcheze Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, 3 decembrie, printr-un marș numit „Pledoarie pentru demnitate”.
Participanții prezenți la Marșul „Pledoarie pentru demnitate”, organizat pe traseul Primăria Suceava – Palatul Administrativ, au înțeles care este scopul acestui demers, acela de a milita pentru promovarea și respectarea drepturilor persoanelor cu handicap. „Marșul demnității” a fost organizat de Asociația Blijdorp România, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și Asociația Părinților cu Copii cu Nevoi Speciale Suceava.
După cum ne-a spus Ivan Ionel, președintele Asociației Blijdorp România, Marșul “Pledoarie pentru demnitate” se organizează la Suceava din anul 2004, cu doi ani de întrerupere, și reprezintă un marș al demnității tuturor celor care își doresc să se integreze în societate și care vor să fie văzuți, susținuți, acceptați cu aceleași drepturi și obligații ca orice cetățean. „Acțiunea își propune să marcheze această zi la nivelul comunității locale, pentru normalizarea vieții persoanelor cu dizabilități și a familiilor acestora, pentru integrare socială. Din păcate, foarte mulți beneficiari de la Complexul Blijdorp nu au putut participa la marș din cauza vremii, a temperaturilor scăzute, dar avem mulți elevi din școlile partenere, reprezentanți ai unor ONG-uri și fundații care au venit la acțiunea noastră și cărora le mulțumim pentru că ne sunt an de an alături”, a completat Ivan Ionel.
„Persoanele cu dizabilități trăiesc printre noi, sunt ca și noi și trebuie să le acceptăm și să le respectăm”
Am întâlnit-o la marșul demnității și pe Manuela Pohoață, șef serviciu – Servicii sociale pentru adultul cu handicap Blijdorp România – O Nouă Viață, din cadrul Complexului de Recuperare Neuro-Psiho-Motorie de la Suceava, care ne-a spus că „toți cei care au ales să participe la marș au făcut-o cu sufletul, pentru că persoanele cu dizabilități trăiesc printre noi, sunt ca și noi și trebuie să le acceptăm și să le respectăm. Obiectivul acestui marș este de a atrage atenția celor din jur că și ele, persoanele cu nevoi speciale, au sentimente, au emoții, de aceea luptăm pentru respectul care li se cuvine”.
Beatrice Anichitei, împreună cu alți opt voluntari, a venit la marș din partea Fundației Filantropice FARA, mesajul lor fiind: „Suntem bucuroși să fim și anul acesta alături de Asociația Blijdorp România la «marșul demnității» și ne bucurăm că au venit foarte mulți voluntari. Noi credem că fiecare om are dreptul la o viață normală, deci și persoanele cu nevoi speciale”.
Purtând în mâini un steag tricolor, la marș l-am întâlnit și pe Eduard Olariu, cursant la o școală postliceală din Suceava, care a venit împreună cu alți tineri la manifestare, reprezentând Biserica „Sf. Andrei” din Suceava. „Vrem să fim alături de copiii cu dizabilități din Suceava, pentru că eu consider că ei sunt o parte a societății noastre și trebuie ca societatea suceveană să își dea seama că în acest oraș sunt astfel de copii și este nevoie să facem vizibilă această mișcare, acest marș”, ne-a spus tânărul sucevean.
La marșul de ieri au participat reprezentanți ai Asociației Blijdorp România, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, ai Asociației Părinților cu Copii cu Nevoi Speciale Suceava, ai Fundației Filantropice FARA – România, ai Colegiului Național „Petru Rareș”, ai Asociației Sf. Ioan cel Nou de la Suceava – Centrul medico-social de îngrijire la domiciliu, ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, dar și simpli trecători, care s-au alăturat, din solidaritate, participanților la marș.