Aproape 500 de oameni cu infarct miocardic acut au fost tratați la Centrul de excelență în cardiologie și radiologie intervențională din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava, de la deschiderea acestei unități medicale, în toamna anului 2012. Prin folosirea unor tehnici avansate, aplicate la timp, specialiștii centrului, dr. Roberto Haret și dr. Mihai Crețeanu Jr., au reușit să scadă considerabil rata de mortalitate prin această afecțiune. Statisticile unității medicale arată că, din octombrie și până în decembrie 2012, 62 de pacienți au beneficiat de procedurile moderne de la Centrul de excelență în cardiologie și radiologie intervențională, care este inclus în rețeaua furnizorului de servicii de sănătate Ares. În 2013, numărul bolnavilor tratați a ajuns la 151, pentru ca în 2014 să se ridice la 233. De la începutul lui 2015, 39 de oameni cu infarct miocardic acut au fost deja pacienții acestei unități medicale care și-a dovedit eficiența în timp. O demonstrează statisticile, potrivit cărora, în județ, rata de mortalitate prin infarctul miocardic acut a scăzut de la 25% până la 4,8%, sub media mortalității din Europa, care se situează între 5 și 7%.
Costurile pentru investigarea și tratarea pacienților care reprezintă urgențe sunt suportate de Spitalul Suceava
Centrul de excelență în cardiologie și radiologie intervențională este rezultatul unui proiect realizat în parteneriat public privat cu Spitalul Județean de Urgență, cu sprijinul Consiliului Județean. Odată cu înființarea acestei unități medicale, montarea de stent a devenit posibilă și la Suceava, nemaifiind nevoie ca pacienții să piardă timp prețios cu deplasarea până la Iași, în vederea efectuării intervenției. Costurile pentru investigarea și tratarea pacienților care reprezintă urgențe sunt suportate de Spitalul Suceava, din bugetul alocat de la Casa de Asigurări de Sănătate. Dr. Roberto Haret, alături de colegul său Mihai Crețeanu Jr. și cei trei asistenți medicali ai centrului, asigură non-stop toate urgențele. Este vorba de pacienții cu infarct miocardic acut care ajung la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Suceava și care după un consult de specialitate și confirmarea diagnosticului sunt preluați de Centru în vederea montării de stent.
Pacienții nu mai pierd timp prețios cu deplasarea până la Iași, în vederea implantării de stent
Dr. Roberto Haret arată că, la infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST, cu cât vasul este mai repede deschis cu atât speranța de viață este mai mare și riscul de evenimente cardiovasculare adverse mai redus: “Din toamna anului 2012, de când am început eu să lucrez, s-au redus timpii din momentul debutului infarctului și până în momentul dezobstrucției vasului cu cel puțin patru ore, comparativ cu perioada în care pacienții erau trimiși către Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași”. Potrivit specialistului, intervenția este una scumpă, însă susținerea financiară a Spitalului Suceava și a Consiliului Județean a permis tratarea și salvarea a sute de vieți. “Concret, tratamentul intervențional al acestei afecțiuni presupune dezobstrucția, adică deschiderea vasului obturat de un cheag de sânge, cu ajutorul unui fir metalic special, urmat de aspirația fragmentelor de tromb și implantarea ulterioară în zona îngustată a unui stent metalic. După intervenție, pacientul este dus în Unitatea de Terapie Intensivă Coronariană din cadrul secției de Cardiologie, unde rămâne cât este nevoie”, explică dr. Roberto Haret.
Includerea centrului într-un program special al Ministerului Sănătății ar permite și tratarea bolnavilor din județele limitrofe
La Centrul de excelență în cardiologie și radiologie intervențională, pacienții tratați în decursul celor doi ani și jumătate de activitate sunt de toate vârstele, de la tineri de 26 de ani cu infarcte provocate de droguri, până la bătrâni de 98 de ani cu aceeași afecțiune cauzată de bătrânețe. Unitatea medicală face demersuri pentru includerea sa într-un program de specialitate al Ministerului Sănătății, care ar presupune o finanțare suplimentară. Banii care ar veni pe această filieră ar acoperi cheltuielile cu tratarea unui număr suplimentar de pacienți cu infarct miocardic acut. Este cazul bolnavilor din județul Botoșani, care ar putea fi tratați în județul nostru având în vedere distanța mai mică față de centrul universitar Iași (40 km până la Suceava/120 km până la Iași), dar și din județul Neamț, cel puțin teritoriul Tg. Neamț (60 km până la Suceava/110 km până la Iași).