Statistică

Aproape 50 de apeluri de urgență, înregistrate în această lună la Protecția Copilului Suceava



La Serviciul Intervenții în Regim de Urgență din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava s-au înregistrat în această lună 47 de apeluri de urgență, dintre care doar 25 s-au confirmat a fi reale, cazuri în care persoane anonime sau reprezentanți ai primăriilor din județ au sesizat că mai mulți copii se află în situații critice și au nevoie de ajutorul statului.
Directorul executiv adjunct al DGASPC Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că în urma anchetelor sociale realizate de reprezentanții Protecției Copilului Suceava, doar opt copii au fost luați de stat, pentru ei luându-se o măsură de plasament în regim de urgență. În celelalte cazuri, responsabilitatea revine serviciilor publice de asistență socială din cadrul primăriilor din județ, care vor monitoriza fiecare caz în parte și vor ajuta familiile sărace să-și crească copiii în condiții decente, pentru a evita măsura de urgență, în care copiii sunt luați de lângă părinți și crescuți în centre de plasament.
Luați de stat, după ce părinții au plecat peste hotare
Patru frățiori din comuna Dolhești, cu vârste cuprinse între un an și o lună și 9 ani, au ajuns în această lună în grija statului, din cauza sărăciei. Fetița cea mai mică a fost dată în grija unui asistent maternal profesionist, iar frățiorii ei mai mari, în vârstă de 3, 7 și 9 ani, au fost duși în Centrul de primire minori în regim de urgență Suceava. Cazul micuților a fost sesizat la Primăria Dolhești de o mătușă a copiilor, care a povestit că cei patru frați au fost lăsați singuri în casa bunicii, unde nu sunt condiții de trai și unde copiii nu au nici hrană.
Părinții celor patru minori au plecat în străinătate, pentru a munci și a aduna bani să-și repare casa. Copiii au fost lăsați în grija unei verișoare, în vârstă de 22 de ani. Nu se știe din ce motive aceasta a plecat, lăsând copiii singuri în casa bunicii paterne. Bunica mai are în grijă alți doi nepoți, pentru care muncește cu ziua prin sat, pentru a le oferi cele necesare.
Servicii sociale specializate, pentru copiii abuzați
De la începutul acestui an, peste 70 de copii neglijați sau abuzați, părăsiți de părinți, fugiți din instituțiile de ocrotire sau găsiți vagabondând pe străzile județului, copii care au ajuns victime ale traficului și migrației sau care erau în pericol în propria familie au fost internați temporar în Centrul de primire în regim de urgență a copilului abuzat, neglijat și exploatat, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava. Centrul oferă copiilor abuzați servicii sociale specializate: primire și găzduire temporară, asistență medicală și îngrijire, suport emoțional și, după caz, consiliere psihologică, educare, reintegrare familială și comunitară. La nivelul centrului funcționează și „telefonul copilului”, care poate fi apelat gratuit, la numărul 983, atât de copiii sau tinerii aflați într-o situație de risc, cât și de orice persoană care dorește să sesizeze cazuri de copii abuzați sau negligați sau cazuri de violență domestică.



Recomandări

Marele Premiu „Penelul fermecat” și Trofeul „Voinicelul” la Grădinița cu Program Prelungit „Luminița” Siret

Marele Premiu „Penelul fermecat” și Trofeul „Voinicelul” la Grădinița cu Program Prelungit „Luminița” Siret
Marele Premiu „Penelul fermecat” și Trofeul „Voinicelul” la Grădinița cu Program Prelungit „Luminița” Siret