Votul multiplu este permis legal în România, și asta din cauza prevederii care anulează dreptul constituțional de a vota doar în baza unei hotărâri judecătorești, fără a reglementa explicit cazul persoanelor fără discernământ sau cu discernământ diminuat. Așa se face că persoane care nu au nici măcar capacitatea mintală de a-și spune numele pot fi aduse la vot de cei care au calitatea de însoțitor, iar aceștia din urmă votează legal pentru ele.
Legea nr. 370 din 2004 pentru alegerea Președintelui României, actualizată în 2014, precizează la art.44 alin. (8) că prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Însă, conform aceluiași alineat, „alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților”.
În cazul persoanelor internate în centre specializate, de tipul celor de la Sasca, Pojorâta, Costâna sau Zvoriștea, calitatea de însoțitor o au angajații acestor instituții de protecție socială.
Conform datelor oficiale furnizate de Direcția de Asistență Socială, în județul Suceava sunt 5.609 persoane adulte cu handicap neuro-psihic, dintre care 768 sunt internate în centrele de reabilitare și recuperare neuro-psihiatrică de sub autoritatea Direcției. Aceeași sursă ne-a comunicat că, la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie a.c., s-au solicitat urne mobile pentru un număr de 383 de persoane internate în centrele de la Sasca, Pojorâta și Zvoriștea.
Fiecare însoțitor al unei persoane cu handicap mintal are acces legal la încă un vot
La Complexul Terapeutic „Blijdorp România – O Nouă Viață” din municipiul Suceava, urna mobilă nu a fost solicitată pentru cei 17 tineri rezidenți permanenți în Casa Emmanuel, deși strict din punct de vedere legal aceștia au drept de vot. „N-au votat niciodată. Sunt tineri cu handicap mintal sever; potrivit legii, ar trebui să votez eu pentru ei, dar nu mi se pare corect să fac asta”, ne-a declarat directorul centrului, Ionel Ivan.
În ceea ce privește persoanele cu handicap mental sever care stau în familii și au însoțitor, acestea pot fi duse la vot, dar însoțitorii trebuie să prezinte la biroul electoral al secției de votare documentele din care să reiasă atât handicapul, cât și calitatea de însoțitor pentru a merge împreună cu alegătorul în cabina de vot.
La primul tur al alegrilor prezidențiale, la una dintre secțiile de votare organizate la Căminul Cultural din localitatea Sfântu Ilie, unui localnic i-a fost refuzat accesul în cabina de vot împreună cu fiica sa, cu retard mintal evident, deoarece nu a avut documente cu care să probeze calitatea de însoțitor. „Uitați-vă la ea, nici nu știe cum o cheamă, dar nu m-au lăsat să intru cu ea să-i arăt unde să pună ștampila. A intrat singură, cine știe cum a votat…”, ne-a spus dezamăgit tatăl fetei. Întrebat dacă la alegerile precedente fiica sa, în vârstă de 27 de ani, a votat, omul ne-a arătat buletinul tinerei, cu autocolante cu mențiunea „Votat” de la toate scrutinurile din ultimii nouă ani.
Informat în legătură cu prevederile legale, atât de noi, cât și de membrii biroului electoral din secția de votare, bărbatul a declarat că la turul doi va veni pregătit cu documentele doveditoare pentru a putea vota atât pentru el, cât și pentru fiica sa.
Liber la vot multiplu
Aproape 400 de persoane cu handicap neuro-psihic au votat în primul tur la Zvoriștea, Sasca și Pojorâta
