Laptele și cornul urmează să fie înlocuite cu o masă caldă pentru cei aproape 300 de elevi și preșcolari de la Școala Gimnazială Moldova Sulița.
La finele anului trecut, Guvernul a aprobat lista celor 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se aplică, în anul școlar 2017-2018, Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar, școala din Moldova Sulița fiind singura unitate din județ inclusă în program.
Elevii vor avea asigurată, gratuit, o masă în timpul programului de la școală, în limita a 7 lei/zi/elev, valoarea totală a programului, pentru județul nostru, fiind de 176.000 de lei, potrivit insp. Cezar Anuței, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Suceava.
Însă după anunțul făcut de Guvern în luna decembrie, lucrurile au stagnat, primăria din comună, responsabilă de derularea programului, așteptând normele de aplicare, în lipsa cărora nu poate demara proiectul.
Petru Jecalo, primarul comunei Moldova Sulița, a menționat că în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, ministerele Sănătății și Educației vor elabora norme de aplicare.
După implementare, Inspectoratul Școlar Suceava va monitoriza și va evalua programul.
Program aproape eșuat în 2017
Programul a fost demarat în anul școlar 2016-2017, iar școala din Moldova Sulița a fost parte a proiectului încă de la debut.
Programul a șchiopătat însă, iar cei aproape 300 de elevi de la Moldova Sulița au primit prima masă din program abia în luna mai, cu aproape nouă luni întârziere și cu doar o lună înainte de finalul anului școlar. Întrucât școala nu dispune de cantină sau sală de mese, masa a fost livrată în regim catering, elevii primind un sandviș cu șuncă sau carne de pui, cașcaval, un fruct și legume.
„Lucrurile s-au derulat foarte greu, procedurile au fost încurcate. Noi am demarat și licitația, iar perioada în care elevii au primit o masă a fost una foarte scurtă. O societate din Câmpulung Moldovenesc livra, în regim de catering, sandvișuri, la 3,5 lei/bucata. Sperăm ca anul acesta lucrurile să meargă mai bine, normele să fie transmise mai repede, pentru că, după experiența de anul trecut, încă nu putem trage o concluzie certă asupra impactului acestui program”, a declarat Petru Jecalo.
Potrivit Ministerului Educației, cele 50 de școli au fost selectate astfel încât fiecare județ să aibă cel puțin o unitate de învățământ inclusă în proiect și, totodată, să fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de pauperitate).
Referitor la program, Ministerul Educației mai adaugă că acesta este parte a strategiei privind scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii.


