În 2014

Aproape 200 de reclamații la adresa procurorilor și judecătorilor din județele Suceava și Botoșani



Aproximativ 200 de sesizări au fost trimise în cursul anului trecut Inspecției Judiciare de către persoane nemulțumite de activitatea ori deciziile unor magistrați de la parchetele și instanțele aflate în circumscripția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, respectiv Curtea de Apel Suceava, vizați fiind procurori și judecători din județele Suceava și Botoșani.
141 de reclamații la adresa judecătorilor, 53 privind activitatea procurorilor
Purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Tamara Manea, ne-a comunicat în urma unei solicitări a cotidianului nostru că 141 de sesizări au fost făcute în legătură cu activitatea sau conduita judecătorilor din cadrul instanțelor din cele două județe, în timp ce la Direcția de inspecție judiciară pentru procurori au fost înregistrate 53 de sesizări.
“În cuprinsul sesizărilor formulate de petiționari s-au invocat aspecte referitoare la posibile încălcări ale normelor de procedură, la modul de instrumentare și soluționare a cauzelor, la prelungirea duratei procedurilor și redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătorești”, a transmis inspectorul judiciar Tamara Manea, adăugând că în urma verificărilor prealabile s-a reținut că în toate acele cauze nu s-a confirmat săvârșirea vreunei abateri disciplinare din cele prevăzute de art. 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
“În anul 2014, Inspecția Judiciară nu a exercitat nicio acțiune disciplinară împotriva vreunui judecător sau procuror din cadrul instanțelor/parchetelor din județul Suceava”, a precizat inspectorul judiciar.
Cine și cum poate sesiza Inspecția Judiciară
Inspecția judiciară poate fi sesizată de orice persoană, în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor sau procurorilor, încălcarea obligațiilor profesionale în raporturile cu justițiabilii ori săvârșirea de către aceștia a unor abateri disciplinare. (art. 97 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată).
Trebuie precizat însă că Inspecția Judiciară nu poate interveni în soluționarea dosarelor aflate pe rolul instanțelor și parchetelor; nu poate pune în discuție soluțiile pronunțate prin hotărâri judecătorești (care sunt supuse căilor de atac prevăzute de lege), măsurile și soluțiile emise de procurori (care sunt supuse controlului procurorului ierarhic și instanței competente să judece cauza în fond), nu poate pune în discuție concluziile procurorilor în instanțele de judecată sau încălca principiile independenței judecătorului și autorității de lucru judecat, la fel cum nu poate efectua acte de urmărire penală sau acorda asistență juridică.
Sesisările pot fi trimite prin poștă (la adresa: București, Bd. Regina Elisabeta nr. 40, Sector 5) sau prin e-mail (la adresa inspectie@csm1909.ro), cu precizarea că anonimele nu vor fi luate în considerare.
Pe site-ul instituției (www.inspectiajudiciară.ro) veți găsi toate informațiile necesare, inclusiv un ghid pentru persoanele interesate să sesizeze instituția, în care se regăsesc și faptele care sunt considerate abateri disciplinare.



Recomandări

Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor

Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor
Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor