Aperitive simple pentru masa de Crăciun



Tuturor le place ca masa de Crăciun să arate bine, dar nimănui nu-i place să stea cu orele în bucătărie. Iată mai jos câteva idei de aperitive foarte simplu și rapid de preparat, foarte gustoase și aspectuoase.
Clasicul somon afumat: pâine de secară, cremă de hrean, somon afumat, mărar verde. Feliile de pâine se ung în strat subțire cu cremă de hrean, se acoperă cu felii de somon afumat și se garnisesc cu firicele de mărar.
Frigărui cu roșii și busuioc: 16 bulgărași mici de mozzarella, 16 frunze de busuioc proaspăt, 16 roșii cherry, ulei de măsline, sare și piper proaspăt măcinat, bețe de frigărui. Roșiile se taie în jumătăți, iar pe bețe se pun alternativ cu brânza și busuiocul, se stropesc cu ulei de măsline și se condimentează.
Coșulețe de vită cu brânză aromată: 16 felii subțiri de friptură sau pastramă de vită, o cutie de brânză Boursin (sau altă cremă de brânză moale, aromată cu verdețuri), 2 ardei grași colorați, tăiați bastonașe. Feliile de carne se ung cu brânză, se acoperă cu feliuțele de ardei – care trebuie să depășească în lungime, într-o parte, lățimea feliei de carne – și se rulează, formând coșulețe.
Măsline cu ierburi: 3 cești de măsline, 2 lingurițe de ulei de măsline, 1/8 linguriță de oregano uscat, 1/8 linguriță de busuioc uscat, 1 cățel de usturoi zdrobit, piper măcinat. Se amestecă ingredientele într-un bol și se lasă puțin la rece.
Pastă de vinete: 3 vinete de mărime medie, un ardei gras verde, o ceapă de mărime medie, sare, 1/2 lingură de oțet (sau după gust), ulei de măsline, 3-4 căței de usturoi. Ceapa se taie felii. Se coc legumele – cu excepția usturoiului, se curăță de coajă. Ardeiul gras se pune într-un blender împreună cu ceapa, usturoiul, sare, piper, ulei – se mixează un minut. Se adaugă pulpa vinetelor și se mai mixează 3 minute. Se servește cu pâine prăjită.
Ouă diavolești: 12 ouă fierte tari, curățate; o jumătate de ceașcă de maioneză; 2 linguri de cozi de ceapă verde, 2 lingurițe de muștar de Dijon, sare și piper proaspăt măcinat, boia de ardei pentru decor. Ouăle se taie în jumătate pe lungime, se scoate cu grijă gălbenușul, care se amestecă cu restul ingredientelor (excepție va fi boiaua). Se umplu jumătățile de albuș cu crema rezultată și se decorează cu boia.
Batoane crocante de dovlecei: 1 cană de făină, 2 linguri de mălai, 1 linguriță de sare, o jumătate de linguriță de piper, 3 dovlecei de mărime medie, tăiați în bucăți de aproximativ 1,5 cm x 10 cm, 2 ouă mari, bătute ușor. Se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, se ia o tavă mare de copt și se căptușește cu hârtie de copt, unsă cu ulei. Într-o pungă din plastic se combină ingredientele uscate. Bucățile de dovlecei se dau prin ou, se pun în pungă, se agită pentru a se acoperi cu amestecul de făină, se scot și se așază pe tavă. Se stropesc cu puțin ulei (de preferat dintr-un recipient tip spray pentru gătit). Se coc 10 minute, se întorc pe partea cealaltă, se stropesc din nou cu ulei și se mai lasă 8 – 10 minute. Se servesc calde.
Creveți aromatizați cu lămâie și usturoi: 3 linguri de usturoi tocat, 2 linguri de ulei de măsline, 100 ml zeamă de lămâie, 1/4 ceașcă de pătrunjel tocat, sare, piper, 600 de grame de creveți fierți. Usturoiul se rumenește în ulei timp de un minut, se adaugă restul ingredientelor, se ia de pe foc. Într-un bol se pun creveții, care se acoperă cu sosul de usturoi. Se păstrează la rece.
Canapele cu caise: 16 caise uscate, lingurițe de brânză cu mucegai albastru, fistic măcinat, 1/2 linguriță de miere de albine, piper proaspăt măcinat. Caisele se ung cu brânză, se acoperă cu fistic, puțină miere și piper.
Curmale cu prosciutto: 16 felii subțiri de prosciutto, 16 curmale și piper proaspăt măcinat. Curmalele se învelesc în prosciutto și se condimentează.