APA



APA
APA

Reprezintă mediul în care se desfășoară toate reacțiile biologice din organism. Pierderea a 10% din apa organismului duce la moartea acestuia.
Fără alimentație, omul poate rezista și o lună, dar fără apă, moartea se produce în câteva zile. În organism este repartizată atât în celule (apa intracelulară) cât și în spațiul extracelular – apa dintre celule și vasele sanguine și limfatice (apa extracelulară) și îndeplinește roluri importante:
– dizolvă și transportă la celule substanțele nutritive și transportă resturile meta¬bolice la organele de eliminare (rinichi, piele, plămâni etc.).
– menține constantă temperatura corpului (termoreglare) eliminând prin transpi¬rație căldura care prisosește;
– este solventul tuturor substanțelor minerale.
Este adusă în organism ca atare sau cu alimentele. Fructele și legumele verzi sunt foarte bogate în apă. O parte din apă rezultă din metabolizarea principiilor nutritive (proteine, glucide și lipide) și se numește apă de combustie. între aportul și eliminarea de apă există o strânsă dependență și un perfect echilibru. Aportul trebuie să fie egal cu eliminarea.
Pierderea de apă declanșează reflexul de sete. Când pierderile de apă sunt foarte mari apar deshidratări grave, care pot fi mortale (ex. coma diabetică). Când eliminarea apei nu se poate face în totalitate, aceasta se reține în țesuturi și apare edemul (rolul important îl deține sodiul).
Sursa: www.boli-medicina.com